Hlavní obsah

Kyjevané kvůli výpadkům elektřiny instalují do výtahů balíčky pro přežití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když výpadky proudu začaly být v Kyjevě na pořadu téměř každý den, Taras Lohinov věděl, že každý, kdo uvázne ve výtazích sedmnáctipatrového paneláku, kde bydlí, ocení základní vybavení, které mu pomůže překonat těžké chvilky, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco nynější ruské útoky proti ukrajinské energetické infrastruktuře způsobují pohromu ve stovkách výškových budov v ukrajinském hlavním městě, Lohinov a další předvídaví obyvatel pravidelně nechávají takzvané balíčky pro přežití ve výtazích po celém městě.

Typický takový balíček obsahuje vodu, energetické tyčinky a sladkosti, svítilnu a nádobku, kterou lze upotřebit jako improvizovanou toaletu. Lohinov přidává další položky, jako je bublifuk, aby se zabavily děti, anebo kus polystyrenu, na který se dá posadit.

„Samozřejmě bych mohl tvrdit, že mě to napadlo samotného, ale ve skutečnosti jsem to viděl na internetu,“ ušklíbl se třiašedesátiletý Lohinov v narážce na desítky příspěvků na sociálních sítích nabízejících rady, jak přečkat výpadky proudu, které mohou trvat i několik hodin.

Válka nás sblížila, říká záchranářova manželka

Místní úřady varovaly občany před nebezpečím, jaké představuje používání výtahů během leteckých poplachů. Ale schodiště není schůdnou cestou pro mnoho Kyjevanů, kteří se potřebují dostat z bytu v 15. či 20. patře.

Kyjevané schovaní před ostřelováním si v metru zpívali

Koktejl

Když Lohinov zavěsil do druhého výtahu v budově igelitovou tašku s červeným křížem, šel kolem soused a poděkoval mu. Přátelské uznání potěšilo Lohinova, který pracuje také jako záchranář a pomáhal prohledávat sutiny po raketových útocích.

Jeho manželka Ljudmyla míní, že válka pomohla obyvatelům budovy sblížit se. „Víc si povídáme, víc se usmíváme, ano, docela nás to spojuje,“ řekla. „Když Taras zavěsil tašky do výtahů, lidé za námi začali přicházet a ptát se, jestli by s nimi nemohli pomoci, dát nám za ně nějaké peníze,“ řekla. Manželé bankovky zdvořile odmítli.

Sousedé říkají, že tašky ve výtazích pomohly snížit jejich obavy. „Nebojím se, že uvíznu, protože vím, že je tam voda a energetické tyčinky,“ řekl sedmadvacetiletý Vladyslav Derbyšev, který se právě vrátil z procházky se svým psem.

Kyjevské restaurace výpadky proudu využily pro romantické večeře při svíčkách

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám