Hlavní obsah

Javeliny a Bayraktary! Ukrajinci oživili slavnou antifašistickou píseň

Ukrajinská folková a pop-rocková písničkářka Chrystyna Solovijová v pondělí zveřejnila nahrávku na podporu vojáků bojujících proti ruské invazi. Melodii známé písně Bella Ciao doplnila o aktuální a silný text.

Chrystyna Solovijová - Ukrajinská zlost (Bella Ciao cover)Video: Youtube - Христина Соловій

 
Článek

Solovijová svůj jasný postoj vyjádřila už před válkou, když 23. února na svém youtubovém kanálu zveřejnila píseň Přináším mír. „Tahle píseň je pro všechny, kdo se chopí zbraně, aby bránili Ukrajinu a její právo na existenci,“ zpívá Solovijová v písni.

O několik dní později už byla válka v plném proudu a Solovijová zveřejnila svou verzi písně Bella Ciao.

Bella Ciao
Bella Ciao je italská píseň spojovaná s antifašistickým partyzánským hnutím z let 1943 až 1945.
Pochází však z konce 19. století a původně ji měly zpívat sezónní sběračky rýže (tzv. mondine) na severu Itálie jako protest proti tvrdým pracovním podmínkám. Text byl pochopitelně jiný a vztahoval se k tvrdé práci na poli.
Od té doby byla chytlavá píseň nazpívána a nahrána mnohými interprety, mezi nejznámější patří verze Gorana Bregovice. V poslední době si ji diváci spojují zejména s populárním netflixovým seriálem La Casa de Papel.

Písničkářka vychvaluje ukrajinské vojáky i členy Teroboronu (zkratka používaná pro jednotky územní obrany). Ruské agresory pak označuje výrazem „rusnia“, což je hanlivý výraz pro Rusy, kteří mají být ovlivněni kremelskou propagandou (podobně jako například u nás někteří používají hanlivé označení Rusák).

Chytlavá ukrajinská píseň oslavuje turecké drony

Zahraniční

Od vypuknutí války se na internetu už objevila řada písní podporujících Ukrajinu, ukrajinské vojáky či dokonce drony (v písni Bayraktar). Stejně tak jsou sociální sítě plné zpívajících či tančících ukrajinských vojáků.

Patrně nejvíc z nich zaujal voják, který na začátku invaze zpíval na kyjevském Sofijském náměstí voják zpívající ukrajinskou národní píseň Oj, u luzi červona kalina. Jde o Andrije Chlivňjuka, zpěváka slavné ukrajinské kapely BoomBox, který krátce po invazi narukoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám