Hlavní obsah

Džíny z 19. století se prodaly za 2,2 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na aukci v USA se prodaly džíny Levi’s z konce 19. století za 87 tisíc dolarů (2,2 milionu korun) včetně poplatků. Kalhoty, které zřejmě nosil tehdejší zlatokop, se našly v opuštěné šachtě zlatých dolů v Novém Mexiku. Jsou v tak dobrém stavu, že by se daly dál nosit. Napsal o tom britský deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Starožitný kus oděvu koupil obchodník Kyle Haupert, který obchoduje s vintage módou.

„Pořád jsem ještě celý paf, sám sebe jsem tím nákupem překvapil,“ řekl nový majitel džínů deníku The Wall Street Journal.

Podle něj ale jde o dobrou investici a je přesvědčený, že kalhoty by se daly prodat až za 150 tisíc dolarů (3,7 milionu korun).

Dobročinná aukce k výročí filmů o Jamesi Bondovi vynesla přes 168 milionů

AutoMoto

Kalhoty z doby zlaté horečky jsou vzácným sběratelským kouskem. Tyto se datují zřejmě do 80. let 19. století, a to díky vnitřní nášivce s nápisem, který oznamuje, že kalhoty ušila „bílá pracovní síla“. Tento slogan začala firma Levi’s používat v roce 1882 poté, co vešel v platnost zákon o vyloučení Číňanů. Ten Spojené státy přijaly kvůli masové migraci z Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám