Hlavní obsah

Dodržujte rozestupy. Lidi v singapurském parku šmíruje a umravňuje robotický pes

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržujme Singapur zdravý. Tímto heslem nabádá návštěvníky singapurských parků čtyřnohý robot, aby dodržovali protikoronavirová opatření, která městský stát přijal. Robotický pes je vybaven sadou kamer, které mu umožňují monitorovat okolí. Pro singapurské úředníky je to užitečný pomocník, pro kritiky naopak symbol dystopie spojené s pandemií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Singapuru na dodržování karantény dohlíží čtyřnohý robotVideo: Reuters

 
Článek

Žlutočerný čtyřnohý robot připomínající psa, kterého singapurská policie pojmenovala Spot, se potuluje centrem Singapuru a nabádá místní obyvatele, aby dodržovali vzájemný bezpečný odstup.

Přístroj je vybaven kamerami a pomáhá zjišťovat, kolik obyvatel se v centru Singapuru shromažďuje.

Tuniská policie kontroluje zákaz vycházení za pomoci robotů

Koktejl

Do toho také v pravidelných intervalech přehrává: „Udržujme Singapur zdravý. Pro vaši vlastní bezpečnost i bezpečnost lidí kolem vás, udržujte alespoň metrové rozestupy. Děkuji.“ Nahrávku namluvil ženský hlas.

Robota vyrobila americká společnost Boston Dynamics a je ovládán na dálku. Jedná se zatím teprve o zkušební verzi, už ale stihl vyvolat četné diskuse.

Někteří obyvatelé jsou z něj nesví, obzvlášť když kolem nich robot zničehonic poměrně rychle prokluše.

Některým to naopak nedá a jdou k němu, takže se někdy kvůli robotovi lidé paradoxně shlukují.

Úřady se dušují, že kamery robota, které mimochodem slouží stroji i k možnosti autonomního pohybu, jsou zaměřeny pouze na monitorování počtu lidí v centru, nikoliv na rozeznávání obličejů a jejich následnou identifikaci.

Americký novinář Glenn Greenvald, jehož virální video singapurského robota proslavilo, i přesto nazval čtyřnohý stroj „jednou z nejděsivějších a nejvíce dystopických věcí, které od začátku pandemie viděl.“ Dystopie je vize společnosti, která se začala vyvíjet špatným směrem, kdy jsou lidé příliš utlačováni systémem.

Singapurské parky hlídá třicítka robotů

Společnost Boston Dynamics, která robota vyrobila, věří, že by se používání těchto strojů mohlo rozšířit. Využití by našly například při testování budov na únik plynu či při kontrolách ventilů ropných plošin.

Italským lékařům pomáhají roboti. Komunikují s pacienty a sledují nejtěžší případy

Koronavirus

Zatím správa singapurských parků používá od americké společnosti zatím 30 různých robotů určených k monitorování pohybu obyvatelstva.

Mezi pravidla, která musí lidé dodržovat, patří třeba omezení vycházení z domu s výjimkou pracovních účelů, nezbytných pochůzek a ozdravných výletů. Zároveň musí lidé povinně nosit roušky.

V téměř šestimiliónovém městském státě Singapuru bylo k úternímu večeru zaznamenáno přes 24 tisíc případů onemocnění covid-19, 21 lidí chorobě podlehlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám