Hlavní obsah

Dobby je doma! Vrátil se klokan, který před rokem záhadně zmizel z ostravské minizoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Už snad nikdo nedoufal, že se klokan Dobby, který vloni na konci listopadu záhadně zmizel z ostravské soukromé minizoo, vrátí domů. Ale stalo se. Odchyt trval zhruba dva týdny a nakonec pomohly piškoty.

Foto: Pavel Thiemel

Klokana Dobbyho se podařilo vrátit zpět do ostravské soukromé minizoo.

Článek

Majitelé zábavního parku Skalka family park svou radost ve čtvrtek sdíleli na sociální síti Facebook. „Dobby je doma!“ hlásí a dodávají, že Dobby je v teple a užívá si se svými klokaními kamarády. Podle nich byl Dobby nejspíš ukraden.

„Ač jsme tomu už nevěřili, tento příběh má happy end. Klokan, kterého únosce nejspíš vypustil ven, se poslední dny pohyboval a na noc se ukrýval na soukromém pozemku v obci Krásné Pole. Nesmírně děkujeme panu Mlynáři, majiteli tohoto pozemku, který nás ihned kontaktoval a po celou dobu byl velmi nápomocný v odchytu. Děkujeme také našemu ošetřovali Pavlovi Thiemelovi,“ píšou zde šťastní majitelé ztraceného zvířete, na jehož vrácení vypsali i odměnu ve výši pět tisíc korun.

V noci spal na zahradě v altánu

Ošetřovatel klokanů ze Skalky Pavel Thiemel Novinkám sdělil, že odchyt klokana trval zhruba dva týdny. V Krásném Poli byl totiž poprvé spatřen na konci listopadu. Od vřesinského sídla minizoo je to zhruba tři a půl kilometru.

Foto: Pavel Thiemel

Klokana Dobbyho se podařilo vrátit zpět do ostravské soukromé minizoo.

Hledaného ostravského klokana možná někdo ukradl

Krimi

„Na sociální síti Krásného Pole se začaly objevovat příspěvky, že lidé viděli hopkat po obci klokana. Pak někdo dokonce zveřejnil jeho fotku, ale byl to klokan čínský, což se nám zdálo nepravděpodobné. Pak se k nám dostaly záběry z bezpečnostních kamer a nám svitla naděje, že by to mohl být Dobby, protože šlo o klokana Bennetova a o samce,“ popisoval Thiemel.

Dodal, že pan Mlynář jim pak začal posílat videa, jak klokan k němu na zahradu chodí každou noc. „Dokonce u něj spal v altánu. Asi se mu tam zalíbilo, protože zahrada není oplocená a je v blízkosti lesa. Myslíme si, že vyhledat lidská obydlí ho přinutilo i počasí, tedy hodně sněhu a mráz,“ líčil dále ošetřovatel.

Nalákali ho na piškoty

Pak tedy všichni společně začali řešit, jak klokana chytit. Na zahradu proto umístili odchytovou bednu, kam začali dávat dobroty. „Klokan tam začal chodit, jenže problém byl, jak tu bednu rychle zavřít a chytit ho. Tak jsme pevné víko vyměnili za síť a tu jsme na jednom konci připevnili k provazu, který vedl až panu Mlynáři do domu. A ten měl za úkol ho chytit,“ usmíval se Thiemel.

Foto: Pavel Thiemel

Klokan Dobby na archivní fotografii Skalka family parku

Nakonec byl u odchytu i on sám. Ve čtvrtek dopoledne se totiž klokan začal pohybovat opět v okolí zahrady. „Takže jsem tam jel a počíhali jsme si na něj. Do bedny jsme mu dali piškoty. Když si na nich začal pochutnávat, tak jsme bednu uzavřeli,“ uvedl.

Jizvičky na čumáčku

Poté byl klokan převezen zpět do minizoo, kde strávil hodinu v karanténě. „Po ohledání jsem si jistý, že je to Dobby. Má i na čumáčku jizvičky, podle kterých jsme říkali, že je možné ho identifikovat. Vznikly mu odřením při transportu. Je hodně nasrstěný, ale vyhublý. Teď už je se svými kamarády, do dvou hodin začal jíst, takže je vše v pořádku,“ vysvětloval ošetřovatel.

Přesto obvolal chovatele klokanů v okolí, zda jim nějaký exemplář nechybí. „Ale nic takového jsem nezjistil, takže určitě je to náš Dobby,“ uzavřel Pavel Thiemel.

Ředitelka parku Barbora Kalíšková před rokem, když Dobby zmizel, uvedla, že si nedokážou vysvětlit, jak se dostal ven. „Je málo pravděpodobné, že by přeskočil oplocení vysoké téměř dva metry,“ řekla . Při kontrole ve výběhu také nenašli žádný otvor, kterým by zvíře mohlo utéct.

Jako možnou variantu tak proto viděli i krádež. „Musel by to být někdo, kdo se u nás vyzná a areál zná. Zámky poškozeny nebyly,“ doplnila s tím, že klokan má rád kontakt s lidmi.

Uprchlý klokan při odchytu v Kanadě udeřil policistu do obličeje

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám