Hlavní obsah

Amsterdam chystá stěhování čtvrti červených luceren do obřího erotického centra na periferii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá čtvrť červených luceren v Amsterdamu, která přitahuje stále větší počet návštěvníků, se má přestěhovat z historického centra metropole na jižní předměstí. Plány radnice tam počítají se vznikem jakéhosi „mega“ erotického centra, výškové budovy, která nebude mít okna.

Foto: Profimedia.cz

Ulice v amsterdamské čtvrti červených luceren

Článek

Záměr už delší dobu prosazuje starostka Femke Halsemaová, která tento týden upřesnila lokalitu, do níž by se jednotlivé erotické salony a kluby měly soustředit. Z původně zvažovaných tří míst padla předběžně volba na oblast u dálničního okruhu na jihu Amsterdamu, informoval list De Telegraaf.

Z atmosféry červeně nasvícených výkladních skříní ve čtvrti De Wallen, z nichž spoře oděné sexuální pracovnice lákají k návštěvě podniku, tak skoro nic nezbude. Vše prý bude soustředěno do jediného objektu, který má mít okna jen v interiéru.

Všichni klienti by měli přicházet jediným a zabezpečeným vchodem a budou muset dodržovat určitá pravidla, jakýsi „domovní řád“. „Tímto způsobem chceme bojovat proti turistice, kdy návštěvníci přicházejí do De Wallenu jen proto, aby si místo s erotickými kluby třeba jen prohlédli nebo aby tam narušovali veřejný pořádek,“ uvedla radnice v prohlášení.

V plánovaném erotickém centru na předměstí by mělo pracovat okolo stovky prostitutek. Klienti budou moci využít nejen jejich služeb, ale také posedět v některém z barů, či dokonce navštívit sexuální divadlo.

Vedení města si od přestěhování nevěstinců na periferii Amsterdamu slibuje, že učiní život v historickém centru metropole přijatelnějším. „Staré město kvůli enormnímu nárůstu turistického ruchu praská ve švech, hlavně jeho čtvrť červených luceren,“ argumentuje dále radnice.

Oblast leží poblíž hlavního nádraží a nachází se v ní také několik kostelů, ale i obchody, kde se dají legálně koupit lehké drogy. Potrvá prý ale několik let, než ke stěhování nevěstinců na periferii dojde.

Už teď se ale množí protesty. Prostitutky se obávají poklesu poptávky po jejich službách a ozvala se také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), protože erotické „mega centrum“ by mělo stát v blízkosti jejího sídla.

„Čtvrť červených luceren je plná případů chování narušujícího veřejný pořádek. Takové chování by se rozšířilo i do těsné blízkosti sídla EMA, pokud by tam bylo zřízeno nové erotické centrum,“ uvedla unijní agentura v prohlášení.

Ze stejného důvodu bijí na poplach obyvatelé jižního předměstí. Navíc se obávají, že v jeho ulicích budou vznikat kvůli zvýšené návštěvnosti dopravní zácpy.

Amsterdam válčí s neslušnými turisty. Žijí tu lidé, připomínají jim místní

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám