Hlavní obsah

Zájem o zřízení datové schránky v době koronaviru stoupl až o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zájem o zřízení datové schránky pro elektronickou komunikaci se státem se v březnu u soukromých osob meziročně zvýšil o třetinu, u živnostníků o 46 procent. V absolutních číslech to je v obou případech nárůst o více než 1400 žádostí. K používání datových schránek pro komunikaci se státem vyzvalo v souvislosti s epidemií koronaviru ministerstvo vnitra.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Tento způsob soukromoprávní komunikace prostřednictvím tzv. poštovních datových zpráv nebude po dobu nouzového stavu zpoplatněn. Po celou dobu existence datových schránek mohli občané a podnikatelé komunikovat zdarma s úřady. Usnesení vlády umožnilo po dobu nouzového stavu rozšířit komunikaci pro občany a podnikatele i mezi sebou zdarma," uvedla Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva.

Každý den ve standardním období je zřízeno okolo 400 datových schránek na žádost, tedy mimo zákonnou povinnost. Od 23. března do 1. dubna na pracovištích České pošty bylo denně zřízeno v průměru 639 datových schránek na žádost. Rekordním dnem byl 1. duben, kdy si lidé nechali zřídit 1318 datových schránek.

Datovou schránku si dobrovolně zřídilo už 160 tisíc Čechů

Internet a PC

Počet posílaných datových zpráv se v březnu zvýšil o 3,5 procenta, tedy o 329 800 zpráv. Počet zpráv v soukromoprávní komunikaci se zvýšil o 73 procent. Nárůst tak byl zhruba 29 400 zpráv.

Průměrný denní počet odeslaných poštovních datových zpráv během standardního období je podle údajů České pošty 2500. V těchto dnech se pohybuje kolem 5000 zpráv. Zaslání poštovní datové zprávy je zcela rovnocenné odeslání doporučeného dopisu, navíc je tato zpráva považována za doručenou již okamžikem přihlášení oprávněné osoby do datové schránky. Lze takto posílat například faktury, upomínky, smlouvy, objednávky, potvrzení nebo certifikáty.

Datové schránky fungují jako informační systém 11 let. Za dobu jeho existence bylo zřízeno přes 1 073 253 datových schránek, přes které bylo odesláno přes 742,5 milionu datových zpráv. Prostřednictvím datové schránky lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám