Hlavní obsah

YouTube odstranil kvůli válce na Ukrajině tisíce kanálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Společnost YouTube ze svého serveru v souvislosti s válkou na Ukrajině odstranila za porušování uživatelských pravidel přes 9000 kanálů a 70 000 videí, které z velké části šířily propagandu ruské vlády. V rozhovoru s deníkem The Guardian to řekl hlavní produktový manažer platformy Neal Mohan.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Mohan mimo jiné uvedl, že YouTube zůstává pro Rusy zdrojem necenzurovaných informací o agresi proti sousední zemi, kterou Moskva lživě prezentuje jako osvoboditelskou misi.

Právě obsah, který takto označuje tři měsíce trvající válku, byl podle Mohana mezi desetitisíci odstraněných videí. Řídící pracovník serveru řekl, že blokování kanálů a příspěvků vychází z pravidel ohledně „významných násilných událostí".

„Vztahují se na věci, jako je popírání významných násilných událostí, od holokaustu po (střelbu na americké základní škole) Sandy Hook. A samozřejmě to, co se děje na Ukrajině, je významná násilná událost,” řekl Mohan.

Zásahy své společnosti označil za bezprecedentní, nicméně hlášení platformy ohledně vymáhání jejích pravidel ukazuje, že za poslední tři měsíce loňského roku odstranila například v souvislosti s pravidly proti obtěžování a šikaně skoro 60 000 kanálů, dalších 34 000 kanálů třeba kvůli nenávistnému obsahu.

YouTube zablokoval kanály ruských televizí RT a Sputnik napříč Evropou

Internet a PC

Deníku The Guardian Mohan neposkytl podrobné informace o smazaném obsahu, ovšem naznačil, že se jednalo především o prokremelské dezinformace. „Nemám konkrétní čísla, ale dovedete si představit, že velká část toho byly narativy, které přichází od ruské vlády nebo od ruských aktérů ve jménu ruské vlády,” uvedl.

Největší světová platforma pro sdílení videí ve světle ruského útoku na Ukrajinu a následných západních sankcí zablokovala celou řadu kanálů spojených s ruskými státními médii, jako jsou televize RT nebo web Sputnik, včetně účtu prominentního televizního propagandisty Vladimira Solovjova.

Server vlastněný americkou společností Google ze skupiny Alphabet kromě toho přestal přenášet reklamy cílící na ruské publikum. Odstavil také některé vládní kanály a například v dubnu deaktivoval ten spojený s dolní komorou ruského parlamentu.

YouTube v Rusku funguje

Moskva po tomto kroku vyhrožovala ústy mluvčí ministerstva zahraničí, že bude YouTube v Rusku kompletně blokován, podobně jako sítě Facebook nebo Instagram, k tomu ale zatím nedošlo. Ruský ministr pro digitální rozvoj Maxut Šadajev nedávno uvedl, že Moskva neplánuje „uzavřít YouTube”.

Odhaduje se, že platforma má v Rusku 90 milionů uživatelů, napsal The Guardian. Podle Mohana v zemi zesílilo sledování „autoritativních kanálů” přinášejících důvěryhodné informace o válce.

„YouTube zůstává největší stránkou pro sdílení videí, která funguje v Rusku. Takže YouTube je místo, kde ruští občané mohou získat necenzurované informace o válce, mimo jiné od mnohých z autoritativních kanálů, k nimž máme všichni přístup v zahraničí,” řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Roskomnadzor, cenzurní úřad internetu, se rozhodl zablokovat přístup k sociálním sítím Facebook, Twitter a YouTube nebo ubytovací službě Booking.com v Rusku,...

Výběr článků

Načítám