Hlavní obsah

Ruský cenzurní úřad si stěžuje na cenzuru, žádá odblokování účtu Státní dumy na YouTube

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor vyzval společnost Google, aby na videoportálu YouTube odblokovala účet ruské Státní dumy. Úřad, který v zemi znepřístupnil velkou část zahraničních informačních zdrojů včetně sociálních sítí, přitom poukazuje na svobodu volného přístupu k informacím.

Foto: Russian State Duma, Reuters

Zasedání ruské Státní dumy

Článek

V sobotu 9. dubna YouTube oznámil, že zablokoval účet ruské Státní dumy kvůli „porušení pravidel používání“. Společnost Google, vlastnící populární videoportál, agentuře Reuters upřesnila, že účet zablokovala kvůli souladu se sankcemi vůči Rusku. Kanál Duma TV na YouTube vysílal živé přenosy z dolní komory ruského Federálního shromáždění.

Rusko zakázalo Google News

Válka na Ukrajině

Odpověď ruských úřadů na sebe nenechala dlouho čekat. „Americká IT společnost zastává v informační válce, kterou Západ proti naší zemi rozpoutal, vyhraněný protiruský postoj,“ reagoval cenzurní orgán Roskomnadzor a urgoval, aby YouTube účet Dumy okamžitě obnovil.

„Jak se zdá, YouTube si podepsal vlastní ortel. Uložte obsah, přeneste ho na ruské platformy. A pospěšte si,“ vyzvala na sociální síti Telegram mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Zablokování Twitteru a Facebooku Rusové čekali a mnozí ho umí obejít

Internet a PC

Google si ale na kroku trvá. „Pokud zjistíme, že účet porušuje naše podmínky používání, činíme vhodné kroky,“ uvedl pro Reuters.

Rusko brání šíření informací, za lživé zprávy o armádě hrozí až 15 let vězení

Evropa

Úřad Roskomandzor si sice stěžuje na cenzuru, v Rusku ovšem sám v posledních týdnech zablokoval sociální sítě Twitter, Facebook a Instagram. Stalo se tak po invazi Ruska na Ukrajinu, kdy ruské úřady podnikly kroky k ovládnutí mediálního prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám