Hlavní obsah

Vánoce nestihly. Novinky, které dorazí až příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiálního představení jsme se sice už dočkali – v některých případech dokonce před několika měsíci, i tak však existuje řada technologických novinek, které na pultech obchodů stále ještě chybějí. V příštím roce by se to ale mělo změnit.

Apple Vision ProVideo: Apple

 
Článek

Už v létě si premiéru odbyly brýle pro rozšířenou realitu Vision Pro. Společnost Apple ale již tehdy uvedla, že s premiérou se počítá až zkraje roku 2024. Cena tohoto modelu má být 3499 dolarů, v přepočtu 76 700 Kč. Pokud ale přičteme DPH, budeme se pohybovat nad hranicí 90 000 Kč.

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Apple chystá levnější brýle Vision Pro. V dohledné době ale nejspíše nebudou

Hardware

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – Bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problém není ani zhmotnit přímo ve svém obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen na použití doma, ale také na cestách.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Herní systém od Sony

Vánoce v Česku nestihl ani nový herní systém od Sony. Zařízení zvané PlayStation Portal se začne oficiálně podávat až 12. ledna nadcházejícího roku, přestože v zahraničí je dostupné už od listopadu. Případní zájemci musí počítat s tím, že cena byla pro náš trh stanovena na 5390 Kč.

Novinka vychází z bezdrátového ovladače DualSense, který je považován za jedno z nejlepších vylepšení, které konzole PlayStation 5 přinesla.

Jak již samotný název napovídá, bezdrátový ovladač se snaží zapojit do hry další smysl, a to konkrétně hmat. Tento gamepad nabízí místo obyčejných vibrací haptickou odezvu. Ovladač se tedy chvěje v ruce podle toho, co se zrovna děje na obrazovce.

Hráči si novinku velmi oblíbili, a tak není divu, že se nový herní systém Portal designem ovladačů inspiroval. Přejímá i většinu jeho funkcí, a to včetně zmiňované haptické odezvy. Portal má ale navíc ještě uprostřed rozpůleného gamepadu 8palcový LCD displej, na kterém bude možné hrát prakticky libovolné tituly v rozlišení FullHD (1080p) při 60 snímcích za sekundu.

Foto: archiv výrobce

PlayStation Portal

Nenechte se ale zmást vzhledem, který připomíná plnohodnotný handheld. Portal není samostatná konzole, ale jen přenosný herní systém s funkcí remote play, tedy vzdáleným přehráváním. V podstatě jde o bezdrátový displej s vlastním ovladačem, který prostřednictvím domácí wi-fi připojíte ke svému PlayStationu 5.

Hrát své oblíbené tituly tak budete moci kdekoliv, kde bude dosah wi-fi, aniž byste museli zapínat televizor. V domácnostech o více členech by tak měly skončit neustálé hádky o to, zda na televizoru poběží oblíbený seriál, nebo nejnovější videohra.

Když nebudete moci hrát na TV, jednoduše vezmete Portal a budete se dál oddávat herním radovánkám.

Jak je z řádků výše patrné, hrát třeba venku prostřednictvím mobilního připojení ale možné nebude. Klíčovou podmínkou pro funkčnost tohoto systému je možnost přístupu k PlayStationu 5 prostřednictvím wi-fi.

Sony doporučuje internetové připojení s rychlostí alespoň 5 Mb/s, pro optimální zážitek je však nutná rychlost třikrát vyšší, tedy 15 Mb/s. Vyšší rychlost bude potřeba obzvláště pro náročnější tituly.

Foto: archiv výrobce

PlayStation Portal

Nová konzole od Nintenda

Zatímco výše popsané novinky již byly odhaleny, Nintendo zatím příchod své nové konzole v nadcházejícím roce oficiálně nepotvrdilo. Dosavadní úniky však naznačují, že se tak opravdu stane a že půjde opět o hybridní zařízení. Podle serveru VideoGamesChronicle bude výrobce s novinkou cílit na předvánoční sezonu příštího roku, více bychom se toho měli dozvědět už během nadcházejících měsíců.

První Switch si odbyl premiéru v březnu 2017. Od té doby se prodalo úctyhodných 129,5 milionu konzolí, prodeje ale prakticky každé čtvrtletí klesají. Šest let je zkrátka v herním světě neskutečně dlouhá doba.

A to i navzdory tomu, že i na dnešní poměry působí Switch futuristicky. Chlubí se totiž hybridní konstrukcí, hrát je s tímto modelem možné nejen doma u televizoru, ale také na cestách.

Zařízení je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourává nutnost pořizování dvou zařízení, neboť na doma i na cesty stačí jen jedno.

Konzole má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název JoyCon. Hráč může mít ovladač v každé ruce, případně jeden může půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě lze i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Konzole Nintendo Switch a Switch LiteVideo: archív výrobce

GTA VI? Až v roce 2025

Existují samozřejmě i novinky, kterých se nedočkáme dokonce ani v příštím roce. Zklamaní budou například hráči, kteří netrpělivě očekávají příchod titulu GTA VI. I když jsme se první ukázky dočkaly již zkraje prosince, finální hra by se měla ukázat až během roku 2025.

Díky traileru ale již víme, že předchozí úniky byly pravdivé – v GTA VI se opět vracíme do prosluněného Vice City, což je vymyšlený svět z jednoho z předchozích dílů. Vůbec poprvé si hráči budou moci zahrát také za ženskou hrdinku, byť první trailer dává důraz také na mužský protějšek.

Celý příběh tak skoro až nápadně připomíná známou americkou zločineckou dvojici Bonnie a Clyde, v nejnovější videohře však hlavní hrdinové ponesou jména Jason a Lucia.

Grand Theft Auto VI - 1. Trailer Video: Rockstar Games

Tvůrci sice zatím sice oficiálně nepotvrdili, že si budeme moci zahrát za oba hrdiny, ale dřívější úniky to tvrdí. Navíc v předchozím dílu s číslovkou pět se podobný koncept osvědčil, hrát jsme mohli hned za tři různé hrdiny.

První trailer ale ukazuje, že půjde o staré dobré GTA tak, jak ho známe. Těšit se můžete na prohánění městy i volnou krajinou, a to po souši, poušti i prérii. Samozřejmostí budou konflikty s gangy, policií, automobilové honičky, loupeže a mnoho dalšího.

Vše ale bude zabalené do daleko věrnější a líbivější grafiky, než jsme byli doposud zvyklí. Právě grafická stránka hry ukazuje, jak moc si dali tvůrci na novince záležet.

Otazník zatím visí nad podporovanými platformami. Lze nicméně takřka s jistotou očekávat, že GTA VI bude vydáno pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Vedle konzolí se dočkáme patrně i verze pro PC, byť by to podle zvyklostí z předchozích dílů mohlo být s nějakým zpožděním, a to i v řádu let.

Předchozí díl GTA V vyšel již v roce 2013, mezi hráči se ale i po letech těší obří popularitě díky propracovanému on-line režimu. Po Minecraftu je právě titul GTA V nejúspěšnější hrou současnosti s více než 190 miliony prodaných kopií. Minecraft si podle nejnovějších údajů koupilo 300 milionů hráčů.

První ukázka GTA VI je venku. Na finální hru si ale počkáme ještě dlouho

Hry a herní systémy

Reklama

Výběr článků

Načítám