Hlavní obsah

Apple chystá levnější brýle Vision Pro. V dohledné době ale nejspíše nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější brýle pro rozšířenou realitu Vision Pro jsou často kritizovány kvůli vysoké pořizovací ceně. Apple měl nicméně plány i na výrobu levnějšího modelu. Nakonec je však musel odložit kvůli problémům ve výrobě s již oficiálně představeným modelem.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

 
Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že Apple existenci levnějšího headsetu vůbec nepotvrdil. To na druhou stranu není nijak překvapivé, protože americký softwarový gigant nikdy nekomentuje existenci nových produktů před jejich oficiálním představením.

Podle listu Financial Times (FT) však již byly plány na odlehčenou variantu brýlí s atraktivnější cenovkou na stole. Apple měl ale jejich výrobu – a zároveň i představení – odložit na neurčito kvůli tomu, že nyní řeší větší problémy.

Brýle Vision Pro budou nedostatkovým zbožím, Apple má problémy s výrobou

Hardware

Závody s časem

Kvůli složitému designu totiž řeší u brýlí Vision Pro řadu výrobních problémů a dříve nastavené cíle se nyní zdají být nedosažitelné. Apple tak nyní bojuje s časem, aby byl schopen v avizovaném termínu dodat na pulty obchodů dostatek headsetů.

Jediným výrobcem těchto náhlavních souprav pro Apple je v současnosti čínská společnost Luxshare, jak uvádí list FT. Podle informací tohoto listu však bude Luxshare schopen vyrobit v příštím roce méně než 400 000 kusů Vision Pro. Apple měl přitom v plánu dodat na trh během prvních 12 měsíců až jeden milion náhlavních souprav.

Lze nicméně předpokládat, že odlehčený model se nakonec ukáže. Otazník ale visí nad tím, kdy se tak stane, kolik bude stát a v čem se bude lišit od vlajkového modelu, který si odbyl premiéru zkraje června. Ten by se měl objevit na pultech obchodů zkraje roku 2024.

Počítá se u něj s cenovkou 3499 dolarů, v přepočtu 76 700 Kč. Pokud ale přičteme DPH, budeme se pohybovat nad hranicí 90 000 Kč.

Co umějí brýle Vision Pro?

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – Bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problém není ani zhmotnit přímo ve svém obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen na použití doma, ale také na cestách.

Revoluce v podání Applu? Stačí dvě jablka, utahují si lidé z rozšířené reality

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám