Hlavní obsah

V okupované Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny úřady blokují Google

– Kyjev

V ukrajinské Chersonské oblasti, kterou téměř celou ovládly během invaze na Ukrajinu ruské síly, úřady začaly blokovat přístup k internetovému vyhledávači Google. Podle agentury TASS o tom informoval představitel místní Ruskem dosazené správy Kirill Stremousov.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Na moji žádost je vyhledávač Google zablokován. To samé platí i pro YouTube a Viber," prohlásil podle ruských médií Sremousov. "Příčinou je, že ukrajinské úřady a jejich američtí ochránci je používají jako prostředky informačního terorismu," sdělil Stremousov, zástupce šéfa nové správy.

Platformy YouTube a Viber nové vedení Chersonské oblasti zablokovalo již začátkem tohoto měsíce. Úřady ve stejné době omezily přístup i k sociální síti Instagram. Přístup k vyhledávači Google byl tento týden omezen také ve dvou samozvaných republikách na východě Ukrajiny, Doněcké a Luhanské lidové republice.

Rusko nad Chersonskou oblastí postupně upevňuje kontrolu, mimo jiné tam jako platidlo zavedlo rubl a otevřelo tam pobočky ruských bank. Stremousov v červnu oznámil, že v oblasti se připravuje referendum o připojení k Rusku.

Největší šachový web dostal v Rusku stopku. Kvůli válce na Ukrajině

Hry a herní systémy

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související články

Rusko zakázalo Google News

Smyčka okolo nezávislých médií, která přinášejí Rusům informace o dění na Ukrajině, se ještě více utahuje. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor ve čtvrtek rozhodl...

Výběr článků

Načítám