Hlavní obsah

Pauza ve vývoji umělé inteligence? To problémy nevyřeší, míní Bill Gates

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates se vyjádřil k otevřenému dopisu více než tisícovky odborníků na umělou inteligenci, kteří burcovali za pauzu ve vývoji tzv. AI systémů. Podle něj pauza ve vývoji nevyřeší vznikající problémy, místo toho bychom se měli zaměřit na identifikaci složitých oblastí, ve kterých by umělá inteligence mohla být co nejlépe využita.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Bill Gates

Článek

Gates byl vždy silným zastáncem umělé inteligence a považuje ji za stejně důležitou revoluci jako internet nebo mobilní telefony. V příspěvku na svém blogu nazvaném „Začal věk umělé inteligence“ Gates uvádí, že umělá inteligence by měla být používána k řešení největších problémů světa, včetně nerovností, nemocí a globální změny klimatu.

Gates se nicméně domnívá, že umělá inteligence by měla být využívána zodpovědně a že bychom měli být opatrní, abychom předešli potenciálním negativním důsledkům. „Je zřejmé, že tyto věci mají obrovské výhody. Musíme ale identifikovat složité oblasti,“ domnívá se.

Vývoj AI se v posledních letech stává stále více kontroverzním tématem, a to zejména kvůli obavám z případného zneužití této technologie. Dopis odborníků na umělou inteligenci vyzývající k pauze ve vývoji byl zveřejněn jako reakce na nedávný úspěch společnosti OpenAI, respektive jejího jazykového modelu GPT-4, který dokáže vést lidské konverzace, skládat písně a shrnovat dlouhé dokumenty.

Umělá inteligence může přechytračit lidi a sebrat jim kontrolu. IT celebrity volají po zastavení vývoje

Internet a PC

„Toto přerušení by mělo být veřejné a ověřitelné… Nelze-li jej učinit rychle, měly by zakročit vlády a ustanovit moratorium,“ uvádějí signatáři petice publikované neziskovou organizací Future of Life Institute.

Pod výzvu se podepsal například miliardář Elon Musk, který přitom patří mezi sponzory OpenAI, dále pak spoluzakladatel firmy Apple Steve Wozniak, šéf společnosti Stability AI Emad Mostaque, filozof Yuval Noah Harari či profesoři ze severoamerických i jiných univerzit.

Gates se však domnívá, že případná pauza ve vývoji AI by byla obtížná k realizaci, protože by bylo těžké přesvědčit všechny země světa, aby se zastavily vývoje AI. Zároveň uznává, že existuje mnoho různých názorů na to, jak by měla být AI využívána, a že bychom se měli snažit najít rovnováhu mezi potenciálními výhodami a riziky této technologie.

I ředitel OpenAI Sam Altman v nedávném rozhovoru přiznal, že se „trošku bojí“ budoucnosti. „Musíme tady být opatrní,“ řekl televizi ABC News u příležitosti uvedení GPT-4. Také ovšem vyjádřil názor, že umělá inteligence může být „nejlepší technologií, jakou dosud lidstvo vyvinulo“. Altman podle informací agentury Reuters nebyl mezi více než 1000 signatářů nové výzvy.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence není jen ChatGPT. Start-upy se poohlížejí po konkurenci

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám