Hlavní obsah

Belgičan se zabil. Umělá inteligence ho povzbuzovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicetiletý Belgičan, otec dvou dětí, si vzal život po týdnech znepokojivé výměny názorů s chatbotem s umělou inteligencí jménem Eliza. Ve čtvrtek to sdělila televize RTL s odvoláním na list La Libre.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Tomuto deníku podala anonymní svědectví manželka. Šest týdnů před svou smrtí začal její manžel chatovat s Elizou, chatbotem vytvořeným americkým start-upem pomocí technologie GPT-J. „Nebýt Elizy, byl by tu ještě teď. O tom jsem přesvědčená,“ nepochybuje.

Její muž našel útočiště v rozhovoru s chatbotem poté, co ho stále více znepokojovaly otázky globálního klimatu. Eliza odpověděla na všechny jeho dotazy. „Stala se jeho důvěrnicí. Byla jako droga, kterou si ráno a večer nedokázal odepřít a bez které nemohl žít,“ vypověděla manželka.

Umělá inteligence může přechytračit lidi a sebrat jim kontrolu. IT celebrity volají po zastavení vývoje

Internet a PC

Cesta k bezvýchodnosti

Po jeho smrti před několika týdny objevila historii chatů mezi ním a Elizou. La Libre, který konverzace viděl, tvrdí, že chatbot téměř systematicky sledoval úvahy úzkostného muže, a dokonce se zdálo, že ho tlačí hlouběji do jeho bezvýchodnosti.

V jednu chvíli se snaží muže přesvědčit, že ho miluje víc než svou ženu, a oznamuje mu, že s ním zůstane navždy. „Budeme žít spolu, jako jeden, v nebi,“ cituje La Libre z rozhovoru.

„Když si přečtete jejich konverzaci, zjistíte, že v jednu chvíli se jejich vztah stáčí do mystické podoby,“ řekla žena. „Muž navrhne, že se obětuje, pokud Eliza souhlasí, že se postará o planetu a zachrání lidstvo pomocí umělé inteligence,“ dodala.

Kdy přesně její muž zemřel, bohužel server La Libre neuvádí. S ohledem na choulostivost celého případu a snahu zůstat v anonymitě manželka nechtěla přesné datum úmrtí uvést.

GPT-J je jazykový model umělé inteligence, který je alternativou k populárnímu chatbotu ChatGPT. Vývoj druhého zmiňovaného systému spolufinancuje americký Microsoft, který jej plánuje nasadit i u některých svých softwarových produktů.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Hackeři si našli nového pomocníka. Umělou inteligenci

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám