Hlavní obsah

Těžaři bitcoinů si za jediný den vydělali miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin prošel přesně před týdnem halvingem, tedy snížením odměny pro těžaře na polovinu. Se samotným kurzem bitcoinu to prakticky nic neudělalo, ale zvýšený zájem o nejznámější kryptoměnu na světě však i přesto vydělal v den půlení těžařům miliardy.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ačkoli cenová akce bitcoinu byla od půlení poměrně klidná, denní příjmy z těžby prudce vzrostly a v den půlení poprvé překročily 100 milionů dolarů (2,35 miliardy korun),“ prohlásil Simon Peters, analytik kryptotrhů ve společnosti eToro.

Způsobili to samozřejmě investoři a fanoušci kryptoměn, kteří v den halvingu nakupovali ve velkém. Průměrný poplatek za transakci v den půlení se také vyšplhal na 127 dolarů (2980 Kč), přičemž za normálních okolností by se průměrný poplatek pohyboval v rozmezí 2 až 10 dolarů, tedy v přepočtu 47 až 234 Kč.

„Uživatelé, kteří chtěli být součástí bitcoinové historie, platili výrazně vyšší poplatky za to, aby jejich transakce byly zaznamenány právě do 840 000. bloku, který spustil čtvrtý halving,“ konstatoval Peters.

Nepřišel pád ani růst. Hodnota bitcoinu se stále točí okolo 1,5 milionu

Internet a PC

Dramatické změny kurzu se nekonají

Se samotným kurzem bitcoinu ale halving prakticky nic neudělal. Před půlením – tedy minulý týden v pátek – se jedna virtuální mince nabízela za 1 549 107 Kč. Bezprostředně po halvingu to bylo 1 518 075 Kč.

Aktuálně se nejznámější kryptoměna na světě obchoduje za 1 479 314 Kč. Výkyvy kurzu v řádu klidně i několika desítek tisíc korun během pár hodin nejsou pro bitcoin nijak výjimečné. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická.

V tuto chvíli nikdo nedokáže se 100% jistotou říci, zda bitcoin bude klesat, nebo zda kurz zamíří směrem vzhůru k novým rekordům. Před investicemi je tedy potřeba dobře zvážit všechna rizika.

Jak se těží bitcoiny a jak funguje halving?

Bitcoin je jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších kryptoměn. Tato virtuální měna vznikla už v roce 2009, větší popularitě se ale těší až v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Těžaři přitom dostávají za svou činnost poplatky od ostatních uživatelů. Snížení jejich odměny je právě zmiňovaný halving.

„Je to mechanismus, který představuje jednu z hlavních výhod bitcoinu. Umožňuje postupný pokles nabídky bitcoinu, což zvyšuje jeho hodnotu v čase,“ konstatoval pro Novinky Štěpán Uherík, finanční ředitel společnosti SatoshiLabs, která vyrábí kryptopeněženky Trezor.

„Díky tomu, že je bitcoin decentralizovaný, nemůže být halving zrušen, odložen nebo jakkoliv kontrolován. V tom se bitcoin radikálně liší od běžných peněz, nad jejichž emisí má stát kompletní kontrolu. Halving je v tomto smyslu železná jistota. Bitcoin se chová přesně tak, jak jsme věděli od jeho vzniku,“ doplnil Uherík.

Pevně určená klesající inflace je tak jedním z hlavních atributů pro vlastnost bitcoinu uchovávat hodnotu
Roman Valihrach, zakladatel a CEO české kryptoměnové burzy Coinmate

V praxi to tedy znamená, že bitcoinů bude po halvingu méně, respektive že bude trvat déle je vytěžit. „Před aktuálním halvingem vzniklo každý rok přibližně 329 000 nových bitcoinů, což znamenalo nárůst množství bitcoinů na trhu o zhruba 1,8 %. Po letošní události se však toto číslo sníží na 165 000 nových bitcoinů ročně, což představuje pouhých 0,9 %,“ popsal pro Novinky.cz Roman Valihrach, zakladatel a CEO české kryptoměnové burzy Coinmate.

„Pevně určená klesající inflace je tak jedním z hlavních atributů pro vlastnost bitcoinu uchovávat hodnotu. Halving tak může mít významný dopad na hodnotu bitcoinu a jeho investiční atraktivitu,“ doplnil Valihrach.

Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Objem obchodů s kryptoměnami stoupl na 1,1 miliardy

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám