Hlavní obsah

Objem obchodů s kryptoměnami stoupl na 1,1 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za první čtvrtletí se v Česku zobchodovaly kryptoměny za 1,1 miliardy korun, což je o třetinu více než ve stejném období loni. Objem obchodů v březnu meziročně stoupl zhruba o pětinu na více než 400 milionů korun. To je zhruba stejně jako v předchozím měsíci. Vyplývá to z údajů obchodníka Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bitcoin. Ilustrační snímek

Článek

„Obchodování táhl především bitcoin, který v březnu zaznamenal historické maximum. Následovalo částečné vybírání zisků, což podpořilo vysoký objem obchodů,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Březen byl pro bitcoin podle investičního analytika Wood&Company Tomáše Kacerovského významným měsícem, když překonal svou dosavadní maximální hodnotu. „Velký vliv na to samozřejmě mají americké fondy ETF, které zaznamenaly od svého schválení v lednu čistý přítok téměř 12 miliard USD (279,76 miliardy Kč),“ prohlásil Kacerovský.

„I přesto, že dochází k růstu cen ostatních kryptoměn, je to bitcoin, kdo stále udává směr, a velká většina ostatních kryptoměn je na rozdíl od něj daleko pod svými maximy. To by se mohlo v následujících měsících změnit a ethereum a jiné kryptoměny by mohly růstový náskok bitcoinu dohnat,“ doplnil Kacerovský.

Bitcoin nabral nový dech. Rostou i další kryptoměny

Internet a PC

Nový rekord

V polovině března stanovil kurz bitcoinu zcela nový rekord, když se jedna virtuální mince obchodovala za 1 704 367 Kč. Od vzniku této kryptoměny nebyla hodnota nikdy vyšší. Následně ale začala nejznámější kryptoměna na světě citelně oslabovat, aktuálně se tak jedna virtuální mince obchoduje za 1 570 178 Kč.

I když se cena bitcoinu po dosažení maxima následně snížila, přesto je stále podle analytika společnosti Portu Lukáše Rašky za první čtvrtletí vyšší o více než 60 procent.

V tuto chvíli nikdo nedokáže se 100% jistotou říci, zda bitcoin již dosáhl svého vrcholu a bude i nadále klesat, nebo zda kurz zamíří směrem vzhůru k novým rekordům. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tedy potřeba dobře zvážit všechna rizika.

Šance pro ethereum

Stále vysoké jsou podle něj i šance na spuštění fondů ETF na ethereum. Společnost Fidelity, jeden z největších správců investičního majetku, podala v březnu registrační prohlášení potřebné pro schválení fondu Fidelity Ethereum Fund na největší opční burze na světě sídlící v Chicagu. Cena etherea za první čtvrtletí vzrostla o víc než 50 procent.

V polovině března se ethereum obchodovalo za 94 771 Kč, absolutní rekord to ale nebyl. Ten si druhá nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč. Aktuálně kurz činí 76 816 Kč.

Bitcoiny vznikly v roce 2009

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Zhao, Kwon i Mashinsky. Exšéfové kryptoměnových firem čelí stíhání

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám