Hlavní obsah

Přijde raketový růst, nebo propad? Bitcoin čeká halving

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci z pátku na sobotu čeká bitcoin tzv. halving, nebo chcete-li česky půlení. Jde o pravidelně se opakující proces, který probíhá zhruba jednou za čtyři roky. V minulosti jsme se po halvingu dočkali zpravidla výrazného růstu hodnoty. Jak to bude letos, když se bitcoin drží na historicky nejvyšších kurzech? Novinky.cz získaly odhady od předních odborníků kryptoměnového světa.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Bitcoin je jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších kryptoměn. Tato virtuální měna vznikla už v roce 2009, větší popularitě se ale těší až v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. To je právě zmiňovaný halving. „Je to mechanismus, který představuje jednu z hlavních výhod bitcoinu. Umožňuje postupný pokles nabídky bitcoinu, což zvyšuje jeho hodnotu v čase,“ vysvětlil pro Novinky.cz Štěpán Uherík, finanční ředitel společnosti SatoshiLabs, která vyrábí kryptopeněženky Trezor.

„Díky tomu, že je bitcoin decentralizovaný, nemůže být halving zrušen, odložen nebo jakkoliv kontrolován. V tom se bitcoin radikálně liší od běžných peněz, nad jejichž emisí má stát kompletní kontrolu. Halving je v tomto smyslu železná jistota. Bitcoin se chová přesně tak, jak jsme věděli od jeho vzniku,“ doplnil Uherík.

Objem obchodů s kryptoměnami stoupl na 1,1 miliardy

Internet a PC

Bitcoin se vytěží až v roce 2140

V praxi to tedy znamená, že bitcoinů bude po halvingu méně, resketive že bude trvat déle je vytěžit. „Před aktuálním halvingem vzniklo každý rok přibližně 329 000 nových bitcoinů, což znamenalo nárůst množství bitcoinů na trhu o zhruba 1,8 %. Po letošní události se však toto číslo sníží na 165 000 nových bitcoinů ročně, což představuje pouhých 0,9 %,“ popsal pro Novinky.cz konkrétní situaci na trhu Roman Valihrach, zakladatel a CEO české kryptoměnové burzy Coinmate.

„Pevně určená klesající inflace je tak jedním z hlavních atributů pro vlastnost bitcoinu uchovávat hodnotu. Halving tak může mít významný dopad na hodnotu bitcoinu a jeho investiční atraktivitu,“ doplnil Valihrach.

Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Historicky jsme před půlením mohli zaznamenat nárůst ceny, těsně po něm stabilizaci, a v následujícím období prudký nárůst hodnoty.
Anna Štrébl, ředitelka platební brány Confirmo

Aktuálně se nejbližší halving očekává v noci z pátku na sobotu okolo 2. hodiny středoevropského času. Fanoušci kryptoměn tak nyní netrpělivě očekávají, co jim půlení bitcoinu přinese. Kryptoměnoví experti se víceméně shodují, že kurz opět poroste.

„Historicky jsme před půlením mohli zaznamenat nárůst ceny, těsně po něm stabilizaci, a v následujícím období prudký nárůst hodnoty. Právě proto můžeme korekci po halvingu očekávat i nyní,“ uvedla pro Novinky.cz Anna Štrébl, ředitelka platební brány Confirmo.

Kurz může klidně i klesat

Růst kurzu se ale může projevit až po delší době. „Halving bitcoinu měl historicky vždy na cenu velmi výrazný dopad. Už jen proto, že základní ekonomická rovnice říká: snížení nabídky při stejné poptávce znamená vyšší cenu. Je však potřeba počítat s tím, že se to nestane hned. Naopak může přijít i drobná korekce, než se tato nová tržní dynamika stihne projevit,“ poukázal Valihrach na to, že po půlení může kurz bitcoinu klidně i klesat.

„Letos navíc přímý dopad halvingu na cenu trochu zastiňuje nedávné schválení spotových bitcoinových ETF, které přineslo na trh zvýšený zájem investorů. Během tří měsíců bylo do těchto ETF produktů zakoupeno přes 200 000 bitcoinů z volného trhu, zatímco za stejné období po halvingu dojde ke snížení emise bitcoinu jen o 41 000. Někteří se tak domnívají, že halving může ztratit na významu. Nicméně věřím, že kombinovaný efekt halvingu a ETF může vyvolat zajímavé pohyby v ceně bitcoinu, i když to může trvat několik měsíců, než se efekt plně projeví,“ doplnil Valihrach.

Pro úplnost dodejme, že bitcoin se letos začal obchodovat za 946 227 Kč. Od poloviny ledna ale hodnota výrazně rostla. Stalo se tak právě poté, kdy bylo v USA schváleno 11 bitcoinových ETF – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Aktuálně se jedna virtuální mince obchoduje za 1 549 107 Kč.

Zatím absolutní rekord byl stanoven letos v polovině března na 1 704 367 Kč. Od vzniku této kryptoměny nebyla hodnota nikdy vyšší.

Opatrný je s předpovědí o vývoji kurzu také Uherík: „O tom, zda nebo jak moc se halving promítne do ceny, lze jen spekulovat. Lze říci, že už se nejspíš částečně promítl a přispěl k rapidnímu nárůstu ceny v posledních měsících.“

„Současná situace je navíc unikátní tím, že cena bitcoinu dosáhla historického maxima před samotným halvingem a nikoliv po něm, jak tomu bylo historicky. Může to znamenat, že cena už nyní tolik neporoste, nebo naopak poroste o to víc a překoná historické maximum z března. Je ale potřeba se mít na pozoru a myslet na to, že po každé vlně růstu zatím vždy následoval pokles,“ doplnil Uherík.

Bitcoin během pár hodin posílil o 100 000 korun

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám