Hlavní obsah

Nepřišel pád ani růst. Hodnota bitcoinu se stále točí okolo 1,5 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci kryptoměn s napětím očekávali, co udělá s kurzem bitcoinu halving (česky půlení), tedy snížení odměny pro těžaře na polovinu. Otazník visel nad tím, zda přijde jako v minulých letech růst, nebo naopak kvůli příliš vysoké hodnotě pád. Nestalo se ale nakonec prakticky vůbec nic. Kurz nejznámější kryptoměny na světě se stále točí okolo 1,5 milionu korun. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Pohyby kurzu o desítky tisíc korun směrem nahoru i dolů klidně i během pár hodin nejsou u bitcoinu ničím výjimečným. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je totiž pro kryptoměny typická.

Od halvingu jsme se přitom dramatičtějších výkyvů nedočkali. Ještě minulý týden v pátek ráno se jedna virtuální mince obchodovala za 1 433 067 Kč, odpoledne ale hodnota vzrostla na 1 549 107 Kč. V sobotu ráno – tedy bezprostředně po půlení – se jedna virtuální mince nabízela za 1 518 075 Kč.

Přijde raketový růst, nebo propad? Bitcoin čeká halving

Internet a PC

Od té doby kurz pozvolna posiloval, až se v úterý dopoledne vyšplhal na 1 594 848 Kč, odpoledne ale zase přišel propad na 1 563 897 Kč. O žádném dramatickém růstu tedy nemůže být zatím řeč.

V polovině března byla totiž hodnota ještě vyšší, tehdy byl stanoven nový rekord bitcoinu na 1 704 367 Kč. Letošní rok přitom nejznámější kryptoměna odstartovala pod jedním milionem, konkrétně na 946 227 Kč.

Dramatický nárůst kurzu byl způsoben v prvním čtvrtletí letošního roku především schválením 11 bitcoinových ETF v USA – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze.

Halving bitcoinu

Bitcoin je jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších kryptoměn. Tato virtuální měna vznikla už v roce 2009, větší popularitě se ale těší až v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Těžaři přitom dostávají za svou činnost poplatky od ostatních uživatelů. Snížení jejich odměny je právě zmiňovaný halving.

Je to mechanismus, který představuje jednu z hlavních výhod bitcoinu. Umožňuje postupný pokles nabídky bitcoinu, což zvyšuje jeho hodnotu v čase. Zatím poslední halving se uskutečnil v noci z pátku 19. dubna 2024 na sobotu 20. dubna 2024.

Experti jsou s předpověďmi opatrní

V tuto chvíli nikdo nedokáže se 100% jistotou říci, zda bitcoin bude klesat, nebo zda kurz zamíří směrem vzhůru k novým rekordům. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tak potřeba dobře zvážit všechna rizika.

Kryptoměnoví experti pro Novinky uvedli, že růst kurzu se může projevit až po delší době a krátce po halvingu může hodnota dokonce i klesat. „Halving bitcoinu měl historicky vždy na cenu velmi výrazný dopad. Už jen proto, že základní ekonomická rovnice říká: snížení nabídky při stejné poptávce znamená vyšší cenu. Je však potřeba počítat s tím, že se to nestane hned. Naopak může přijít i drobná korekce, než se tato nová tržní dynamika stihne projevit,“ řekl Roman Valihrach, zakladatel a CEO české kryptoměnové burzy Coinmate.

Jak moc se halving promítne do ceny? Nejspíš se už částečně promítl a přispěl k rapidnímu nárůstu v posledních měsících
Štěpán Uherík, finanční ředitel společnosti SatoshiLabs

„Letos navíc přímý dopad halvingu na cenu trochu zastiňuje nedávné schválení spotových bitcoinových ETF, které přineslo na trh zvýšený zájem investorů. Během tří měsíců bylo do těchto ETF produktů zakoupeno přes 200 000 bitcoinů z volného trhu, zatímco za stejné období po halvingu dojde ke snížení emise bitcoinu jen o 41 000. Někteří se tak domnívají, že halving může ztratit na významu. Nicméně věřím, že kombinovaný efekt halvingu a ETF může vyvolat zajímavé pohyby v ceně bitcoinu, i když to může trvat několik měsíců, než se efekt plně projeví,“ doplnil Valihrach.

„O tom, zda nebo jak moc se halving promítne do ceny, lze jen spekulovat. Můžeme říci, že už se nejspíš částečně promítl a přispěl k rapidnímu nárůstu ceny v posledních měsících,“ konstatoval ještě před halvingem pro Novinky Štěpán Uherík, finanční ředitel společnosti SatoshiLabs, která vyrábí kryptopeněženky Trezor.

Zdůraznil, že současná situace je navíc unikátní. „Cena bitcoinu dosáhla maxima před samotným halvingem, a nikoliv po něm, jak tomu bylo historicky. Může to znamenat, že cena už nyní tolik neporoste nebo naopak poroste o to víc a překoná historické maximum z března. Je ale potřeba se mít na pozoru a myslet na to, že po každé vlně růstu zatím vždy následoval pokles,“ dodal Uherík.

Ethereum se drží na stejných číslech

Kurz bitcoinu víceméně kopíruje již tradičně ethereum, drží se tedy v posledních dnech navzdory drobným výkyvům na své hodnotě.

Druhá nejznámější kryptoměna se v pátek ráno nabízela za 68 556 Kč, odpoledne již kurz činil 73 993 Kč. Po halvingu bitcoinu měla jedna virtuální mince hodnotu 72 029 Kč, aktuálně kurz činí 75 370 Kč.

Pro úplnost dodejme, že letošní rok odstartovalo ethereum kurzem 51 890 Kč. Absolutní rekord si druhá nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Bitcoin během pár hodin posílil o 100 000 korun

Internet a PC

Reklama

Související články

Halving bitcoinu dokončen. Jak zareagoval kurz?

Bitcoin prošel v noci na sobotu halvingem, tedy snížením odměny pro těžaře na polovinu. V minulosti kurz nejznámější kryptoměny po půlení zpravidla vystartoval...

Výběr článků

Načítám