Hlavní obsah

Ukrajinský vynález zkázy. Bombardování si velitelé objednávají jako Uber

– Bilohorivka

Pokus o položení pontonových mostů přes řeku Severní Doněc u obce Bilohorivka v Luhanské oblasti skončil v minulém týdnu pro ruskou armádu naprostou katastrofou. Britský deník The Times nyní poukázal na to, že Ukrajinci ruskou praporní skupinu rozprášili díky nové technologii, která je označována za vynález zkázy. Ta přitom funguje velmi podobně jako systém taxikářské firmy Uber.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mostyVideo: Reuters

 
Článek

Uber snad v dnešní době ani není potřeba představovat. Jde o společnost, která naplno využívá moderních technologií. Klíčovým prvkem podnikání je tak mobilní aplikace, prostřednictvím které si lidé objednávají odvoz.

Ve chvíli, kdy uživatel označí svou polohu, aplikace vyhodnotí dobu dojezdu nejbližšího vozu s ohledem na provoz.

Doslova ve zlomku sekundy se pak volný řidič dozví, kam bude směřovat jeho další cesta, načež může vyrazit.

A velmi podobně funguje i nový systém GIS Arta, který je přezdíván jako „ukrajinský vynález zkázy“.

Je to trefné pojmenování, jeho úkolem totiž není přemisťovat lidi, ale distribuovat bez nadsázky smrt.

Právě tento systém byl použit k tomu, aby ukrajinské ozbrojené síly při jediném útoku vymazaly prakticky celý ruský batalion z povrchu zemského.

Systém GIS Arta v akci

Ukrajinští vývojáři se přitom netají tím, že při návrhu technologie vycházeli právě ze systému známé taxikářské společnosti. Sami jí říkají „dělostřelecký Uber“.

Systém GIS Arta slouží k tomu, aby se zaregistrovala poloha a typ ruských cílů. Je to stejné, jako když si taxikářský systém zapíše do své paměti polohu klientů dychtících po přepravě a jejich počet.

Místo taxíku, který je nejblíže, ale systém vybírá nejvhodnější zbraň v dosahu, která cíl zničí.

V praxi jsou tak ukrajinské ozbrojené síly schopné zlikvidovat i početnější ruské vojenské skupiny, aniž by ohrozily kohokoliv v okolí.

Systém totiž bere v potaz nejen typ a vzdálenost, rozhoduje také o tom, zda zásah podnikne dělostřelectvo nebo jen letka dronů. Pracuje samozřejmě také s minomety a raketami.

Maksym vytipoval ponton u brodu. Nemýlil se

Válka na Ukrajině

Rychlejší než nejchytřejší maršál

Systém je navíc v praxi velmi rychlý, neboť nepřetržitě získává analytická data z průzkumných dronů, radarů, satelitů, ale dokonce i ze smartphonů a navigací. Všechny informace se přitom propisují do digitální mapy prakticky okamžitě.

List Ukrajinska pravda se nestyděl glosovat, že to systému GIS Arta „pálí víc než nejchytřejšímu maršálovi“.

Objevení cíle, schválení rozkazů a jeho následná eliminace totiž trvá zpravidla i v těch nejlepších armádách často i více než 20 minut. Ukrajinský vynález zkázy to ale zvládne v rozmezí jedné až dvou minut, v některých případech dokonce za pouhých 30 sekund.

Výhodou je také to, že GIS Arta dovoluje pálit ukrajinským jednotkám z různých směrů, a to v přesné koordinaci. Pro ruské jednotky je prakticky nemožné se účinně bránit. V praxi tak nedává tento systém okupantským jednotkám příliš velký prostor na útěk.

To se naplno ukázalo právě při masakru ruských jednotek u obce Bilohorivka. Záběry z dronu ukazují, že na břehu řeky Severní Doněc leží vraky zhruba sedmi desítek ruských tanků a obrněných transportérů, dva pontonové mosty a potopený remorkér.

Podle nejstřízlivějších odhadů zde zahynulo 485 ruských vojáků, může jich být ale klidně i dvojnásobek. Během palebných přepadů, které trvaly vždy jen pár minut, tak zde byla během dvou dnů zničena prakticky celá ruská praporní skupina.

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Evropa

Přístup k systému mají v současnosti pouze velitelé ukrajinské armády se speciální bezpečnostní prověrkou. Těm je po označení cíle přidělena vhodná jednotka v okolí, načež mohou rovnou začít střílet.

Systém zvládne počítat i s citlivými cíli, tabu jsou pro něj například oblasti v blízkosti nemocnic a škol.

I když se celému systému přezdívá vynález zkázy, ve skutečnosti může být využit také na obranu ukrajinských jednotek.

Dovede totiž vypočítat cíl odpálených nepřátelských raket a spustit v místě dopadu evakuační manévry. Lidé díky tomu získají na únik několik cenných minut, které mohou být v boji o holý život rozhodující.

Software se vyvíjel roky

Hlavním tvůrcem systému GIS Arta je Jaroslav Šerstjuk, který na něm začal pracovat už v roce 2014 po ruské anexi Krymu. Ten ve svém úsilí navázal spolupráci s britskou společností specializující se na digitální mapy.

„Bylo už hodně nasazení, mohli jste je vidět i ve zprávách. Rusové se už na bojišti neschovají, a to dokonce ani v Rusku. Najdeme je všude,“ citoval list The Times jednoho z tvůrců systému, kterého pojmenoval jen jako Volodymyra.

Nepřímo je mimochodem do systému zapojen i nejbohatší muž planety Elon Musk, respektive jeho satelitní síť Starlink. Ta totiž při zaměřování cílů hraje klíčovou roli.

Ukrajina ovládla nebe a ničí bezmocné ruské jednotky. Díky satelitům Elona Muska

Internet a PC

Přesně cílené útoky drony

Právě systémy Starlinku jsou využívány také ukrajinskou Aerorozvědkou, která vyřadila z provozu přinejmenším desítky kusů ruské techniky. Velitel jednotky působící na základně v Kyjevě Jaroslav Hončar pro britský deník The Times popsal, jak takové útoky probíhají.

„Útočíme vždy v noci, když Rusové spí. V noci není možné naše drony vidět, a tedy ani sestřelit. Můžeme se díky tomu dostat opravdu blízko. Snažíme se vyhledat to nejcennější nákladní auto v konvoji, načež ho přesně zasáhneme, aniž bychom způsobili nějaké velké vedlejší škody. Takto útočit můžeme dokonce i ve vesnicích,“ prohlásil Hončar.

Ukázka úderu Aerorozvědky 

Jeho jednotka se na Facebooku chlubí úspěšnými zásahy. Publikuje pravidelně videa, na kterých lze vidět, jak jsou zničeny například tanky, aniž by se ruské jednotky mohly nějakým způsobem bránit.

Pikantní na tom je, že celá útočná jednotka, která nyní dominuje ukrajinskému nebi, vznikla původně jen jako kroužek nadšených modelářů. V roce 2014 šlo totiž o projekt fanoušků modelů letadel.

Po vypuknutí války na Ukrajině se ale modeláři zapojili do bojů. Byli tak úspěšní, že je ihned začlenili pod ukrajinský generální štáb.

V současnosti má Aerorozvědka 50 oddílů zkušených pilotů dronů, denně jsou schopné podniknout až tři stovky misí.

Drony útočí velmi přesně, vedlejší škody jsou minimální.

Létá se přitom se vším, co je zrovna po ruce. Využívají se profesionální vojenské bezpilotní letouny, na zakázku vyrobené drony, ale zároveň také drony, které se dají zakoupit běžně v obchodech.

V podstatě jediným kritériem pro nasazení do boje je schopnost unést protitankové granáty a termokameru.

Řadu dronů dodaly Ukrajincům Spojené státy. Jsou mezi nimi i obávané bezpilotní letouny Switchblade, které slouží ke kamikadze náletům. V praxi vletí do určeného cíle a explodují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám