Hlavní obsah

Itálie zveřejnila podmínky, za kterých může ChatGPT opět fungovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Společnost OpenAI, která vlastní chatovacího robota ChatGPT, čelí tlaku ze strany italského úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten robota v minulém měsíci v zemi zakázal. Nyní úředníci zveřejnili podmínky, za kterých bude moci umělá inteligence v Itálii opět fungovat. Upozornil na to server Politico.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Italský úřad pro ochranu osobních údajů tvrdí, že společnost „OpenAI shromažďuje osobní údaje, aniž by k tomu měla nějaký právní základ“. Provozovatel ChatGPT shromažďování a uchovávání osobních údajů odůvodňuje pouze tím, že je to nezbytné pro trénování algoritmů, které jsou základem provozu platformy.

Uživatelé navíc údajně ani nejsou informováni o tom, že jsou jejich data uchovávána.

Úředníkům vadí také to, že ChatGPT nijak nekontroluje věk uživatelů. Navzdory tvrzení zástupců společnosti OpenAI, že chatovacího robota mohou používat lidé starší 13 let, není na webu služby věk uživatelů nijak kontrolován, což je v rozporu se současnou legislativou.

Žádné omezení, rovnou zákaz. Italové přišli o ChatGPT

Internet a PC

Regulátor nejprve v poslední březnový den rozhodl o tom, že ChatGPT nesmí používat osobní údaje italských uživatelů až do konce řízení. Firma navíc rovnou dostala 20 dní na to, aby zavedla opatření, která vyhoví výtkám italského úřadu.

Nakonec se ale zkraje dubna úředníci rozhodli ještě přitvrdit a chatovacího robota úplně zakázat. Nařídili společnosti OpenAI, že musí neprodleně zajistit, že její služba nebude na území Itálie dostupná, dokud se nevyřeší všechny výtky úřadu.

Přestože ještě ani nevypršel termín, který společnost OpenAI od Italů dostala, úřad zveřejnil požadavky, které musí americký start-up splnit, aby mohl v zemi opět fungovat.

Podle serveru Politico regulátor požaduje, aby OpenAI poskytla uživatelům transparentní informace o tom, jak se jejich osobní údaje používají k trénování algoritmů v ChatGPT. Start-up musí také poskytnout uživatelům právo požádat o úpravu nebo vymazání svých osobních údajů. Provozovatelé služby se musí postarat také o to, aby službu nepoužívali nezletilí bez souhlasu rodičů.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Europol varoval před hackery

OpenAI navíc bojuje na dvou frontách. Kromě italského úřadu pro ochranu osobních údajů totiž službu řeší také evropská policejní organizace Europol. Ta varovala, že by zločinci mohli využít ChatGPT a další chatovací roboty k podvodům a dalším kriminálním aktivitám. Na to poukázala již dříve kyberbezpečnostní společnost Check Point, podle které už hackeři ChatGPT zneužívají.

„Umělá inteligence bude zcela jistě jedním z hlavních témat roku 2023. AI technologie pomáhají při ochraně před kybernetickými hrozbami, ale zároveň vidíme velký zájem kyberzločinců například o ChatGPT,“ varoval Petr Kadrmas, bezpečnostní expert Check Pointu.

Podle něj „hackeři zkoušejí tuto dostupnou technologii používat k psaní škodlivého kódu, a i když jsou současné pokusy poměrně jednoduché, je jen otázkou času, než začnou AI nástroje využívat mnohem sofistikovanějším způsobem i profesionální hackerské skupiny“.

Například už koncem loňského roku se na jednom populárním hackerském fóru objevilo vlákno s názvem „ChatGPT – výhody malwaru“. Autor příspěvku se s ostatními počítačovými piráty dělil o své zkušenosti, jak vytváří malwarové kmenty právě prostřednictvím populárního chatovacího robota.

Hackeři si našli nového pomocníka. Umělou inteligenci

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám