Hlavní obsah

S Van Goghem si může popovídat kdokoliv. Díky umělé inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Příští měsíc uplyne 133 let od úmrtí nizozemského malíře Vincenta Van Gogha. To ale neznamená, že bychom si s ním nemohli popovídat. V rámci unikátního projektu tohoto umělce „oživili“ s využitím umělé inteligence na obřím technologickém veletrhu VivaTech, který se konal minulý týden v Paříži. Informovala o tom francouzská veřejnoprávní rozhlasová stanice RFI.

Návštěvníci veletrhu ve Francii si díky umělé inteligenci povídali s Van Goghem.Video: Jumbo Mana, AP

 
Článek

Projekt vznikl díky spolupráci technologické firmy Jumbo Mana ze Štrasburku, pařížského muzea Orsay a Woutera van der Veena, odborníka na život a dílo Van Gogha. Výsledkem je trojrozměrná podobizna, která s využitím umělé inteligence a prostřednictvím analýzy umělcových dopisů odpovídá na zvědavé dotazy.

Malířova vizuální podoba byla vytvořena na základě jeho mnoha autoportrétů, a umělá inteligence využívá obsah dopisů, které napsal. Tvůrci této technologie se rozhodli dodat jeho odpovědím nizozemský přízvuk, protože Van Gogh pocházel z Amsterdamu.

„Naším cílem nebylo vytvořit obyčejného chatbota nebo avatara, se kterým byste mohli mluvit. Snažili jsme se zachytit Van Goghovu osobnost, k čemuž jsme využili výhradně důvěryhodné informace o něm,“ prohlásila Fatma Chellyová z týmu Jumbo Mana.

Foto: AP

Digitální podoba Van Gogha

Umělá inteligence? Zaostáváme za USA i Čínou, prohlásil Macron

Software

Nejvyhledávanější expozice

Návštěvníci mohli slyšet jeho hlas přes sluchátka, která si bylo možné na veletrhu zapůjčit. Odpovědi nicméně byly také zobrazeny písemně pod jeho oživlým portrétem.

Na veletrhu VivaTech patřila právě tato expozice k těm nejvyhledávanějším. Šéf Jumbo Mana Christophe Renaudineau konstatoval, že nejčastěji se lidé ptali tohoto významného umělce, proč si uříznul své ucho. „Levé ucho jsem si uříznul, protože jsem trpěl těžkými duševními útrapami a depresemi,“ odpověděl návštěvníkům virtuální Van Gogh.

„Bylo mi 23 let, když jsem přišel o práci. V 26 letech jsem se snažil najít své poslání, marně. Když jsem chtěl založit umělecký ateliér v Arles, také jsem neuspěl,“ popsala svůj životní příběh digitální verze geniálního malíře, který se ve svých 37 letech postřelil do břicha. Nevědom si svého smrtelného zranění se vydal do hostince Ravoux, kde o dva dny později zemřel.

Kdo se nestihl minulý týden na veletrh vydat, nemusí smutnit. S Van Goghem si bude moci od října popovídat v muzeu Orsay v Paříži, kde bude součástí expozice. Poté má být ještě po dobu jednoho roku unikátní 3D projekt vystaven ve městě Auvers-sur-Oise, kde Van Gogh ukončil svůj život a je zde pochován.

Zeptejte se avatara. Zastane roli recepčního nebo průvodce po galerii

Software

Reklama

Související články

Úředníky v Tokiu nahradí umělá inteligence

Tokio do budoucna nepočítá s tím, že by v kancelářích pro zpracování textu našli uplatnění lidé. Metropolitní vláda je chce nahradit umělou inteligencí (AI)....

Výběr článků

Načítám