Hlavní obsah

Umělá inteligence? Zaostáváme za USA i Čínou, prohlásil Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Evropská unie (EU) zaostává za Británií, Spojenými státy nebo Čínou v otázce umělé inteligence (AI). EU by se proto měla snažit více tento sektor podporovat. Na technologickém veletrhu VivaTech to ve středu prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. Na akci zároveň varoval před přílišnou regulací těchto systémů, která by bránila inovacím, informují francouzská i zahraniční média.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Emmanuel Macron

Článek

„Nejhorším scénářem by byla Evropa, která investuje výrazně méně než Američané a Číňani a která by začínala vytvářením regulací,“ citoval jej deník Le Monde.

Macron na pařížském veletrhu oznámil vyčlenění dodatečných 500 milionů eur (skoro 12 miliard Kč) na podporu vývoje AI ve Francii. Le Monde uvádí, že se na VivaTech setkal s podnikateli a odpovídal na jejich otázky ohledně umělé inteligence a inovací v technologické sféře.

Umělá inteligence se musí regulovat, mají jasno europoslanci

Software

EU chystá regulaci

Macronovo vystoupení přišlo v den, kdy Evropský parlament přiblížil EU o další krok k přijetí první komplexní sady pravidel pro fungování umělé inteligence. Návrh mimo jiné určuje takzvaně vysoce riziková odvětví, v nichž budou pro používání AI platit přísnější pravidla. Krátce poté, co europarlament přijal své stanovisko, se rozběhla jednání se zástupci členských zemí a Evropské komise o finální podobě „Aktu o AI“.

Macron ve středu vývoj v unijních institucích popsal jako „dobrou debatu“, dodal však, že než projednávaná opatření vstoupí v platnost, mohly by být „předpoklady a znalosti“, z nichž návrh vychází, již přežité. Francouzský prezident řekl, že se obává zavádění „příliš striktních“ regulací.

Sofistikované systémy založené na zpracovávání obrovského množství dat, které jsou souhrnně označované jako umělá inteligence, se ve světě používají už roky. Do středu pozornosti se AI dostala ale až v posledních měsících s rozvojem ChatGPT.

Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Zbraň hromadného ničení?

Podle Macrona se umělá inteligence „nemusí stát zbraní hromadného ničení“. „Je potřeba spolupracovat s významnými hráči, vytvořit dobrý rámec,“ uvedl. Vyzval k široké diskusi, která by zahrnovala nejen státy EU, ale i Británii, USA či mezinárodní organizace.

Macron se minulý měsíc setkal se Samem Altmanem, šéfem společnosti stojící za programem ChatGPT, a v pátek se hodlá sejít s miliardářem Elonem Muskem, který se ve sféře AI rovněž angažuje. Chce s ním prý jednat o pravidlech na poli moderních technologií a o „propagaci atraktivity Francie a Evropy“.

Technologičtí giganti svádí boj o umělou inteligenci

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám