Hlavní obsah

Jak víc trestat Rusko? Udělali jsme už vše, brání se Oracle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v neděli velké technologické společnosti, aby učinily další kroky proti Rusku a pomohly tak ukončit válku. Prstem přitom ukázal na Microsoft, SAP a Oracle. Zástupci poslední zmiňované firmy však v reakci na výzvu uvedli, že udělali již vše, co bylo v jejich silách.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Není prostor pro poloviční rozhodnutí! Existuje jen černá a bílá, dobro nebo zlo! Buď jste pro mír, nebo podporujete toho zatraceného ruského agresora, aby zabíjel ukrajinské děti a ženy,“ uvedl Zelenskyj v neděli na Twitteru.

Ve svém příspěvku přitom přímo označil americké technologické společnosti Microsoft a Oracle, ale zároveň také německou softwarovou firmu SAP. „Přestaňte podporovat své produkty v Rusku, zastavte válku,“ vybídl ukrajinský prezident zmiňované tři podniky.

Oracle nicméně označuje kritiku za neoprávněnou. „Byli jsme jedni z prvních, kdo zcela přerušil podnikání v Rusku, abychom pomohli Ukrajině,“ uvedli zástupci společnosti na Twitteru.

„To znamená, že byl v zemi zcela přerušen přístup k podpoře, aktualizace ani opravy již nejsou k dispozici ke stažení. Zároveň jsme pozastavili veškeré konzultační a pokročilé služby zákaznické podpory. Pozastavena byla i činnost všem ruským partnerům a jejich dceřiným společnostem,“ vypočítali zástupci společnosti Oracle všechna opatření.

Zdůraznili přitom, že žádné produkty a služby od Oracle v současnosti nejsou autorizovány pro export do Ruska. V příspěvku ale připustili, že existují „alternativní mechanismy pro poskytování podpory nebo služeb dotčeným subjektům“, jako je například podpora od třetích stran.

Podporujete zabíjení ukrajinských žen a dětí, obvinil Zelenskyj Microsoft a další technologické firmy

Software

Kroky Microsoftu a SAPu

Microsoft a SAP výzvu ukrajinského prezidenta oficiálně nekomentovaly, obě společnosti už dříve svůj byznys v Rusku omezily. Zástupci společnosti SAP oznámili konec prodejů v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu stejně jako Oracle již 2. března, Microsoft drobnější opatření přijal na konci února, prodej zastavil 4. března.

Praxe je ale taková, že licence zakoupené před uvalením sankcí jsou platné stále. To jinými slovy znamená, že většinu produktů mohou prakticky bez omezení ruské společnosti a instituce používat i nadále.

Daleko radikálněji se bezprostředně po ruské invazi zachovala anglická společnost INSYDIUM, ta všechny zakoupené licence svého softwaru nekompromisně zablokovala ruským uživatelům bez předchozího upozornění. Používat je na území Ruska tak v současnosti už není možné.

První odveta v kyberprostoru. Blokace softwaru postihla v Rusku i banky

Software
Co kritizované technologické podniky dělají?
Oracle je jedna z hlavních světových společností, která vyvíjí relační databáze, nástroje pro vývoj a správu databází či systémy pro řízení vztahů se zákazníky. Produkty tohoto podniku jsou používány e-shopy, většími společnostmi, ale zároveň i státními institucemi, a to pochopitelně i v Rusku.
Německý SAP vyvíjí aplikace a systémy pro zpracování dat, produkty tohoto softwarového podniku používají především firmy.
Microsoft je pro uživatele ze všech tří společností pravděpodobně nejznámější. Americký softwarový gigant stojí za operačním systém Windows, kancelářským balíkem Office či herní konzolí Xbox. Na kontě má ale také celou řadu nástrojů a služeb, které používají firmy i státní instituce, například cloudové úložiště OneDrive.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám