Hlavní obsah

Rusko zablokovalo přístup k webům CIA a FBI

– Moskva

K webům americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) se již nemohou připojit lidé z Ruska. Tamní úřady přístup zablokovaly podle vlastního vyjádření kvůli tomu, že na „těchto webech se šíří dezinformace, které vedou k destabilizaci situace v Rusku“. Informovala o tom agentura TASS.

Foto: repro fbi.gov

Webové stránky FBI

Článek

„Zablokována byla řadu zdrojů, které spadají pod vládní struktury nepřátelských zemí kvůli materiálům usilujícím o destabilizaci společenské a politické situace v Rusku,“ ospravedlňoval své rozhodnutí ruský cenzurní úřad Roskomnadzor.

Úředníci doplnili, že některé ze zmiňovaných materiálů „diskreditovaly ozbrojené síly Ruska“.

Hackeři napadli Evropský parlament krátce poté, co označil Rusko za podporovatele terorismu

Bezpečnost

Sociální sítě i šachový web

Blokování přístupů k zahraničním webům je od začátku války na Ukrajině v Rusku běžné. Stalo se tak u sociálních sítí Facebook, Instagram, Twitter, ale například i v případě zpravodajského agregátoru Google News, který zobrazuje odkazy na články z různých médií.

Loni byl dokonce zablokován na území Ruska největší šachový web Chess.com. Představitelé tohoto portálu, který se těšil v Rusku velké popularitě, již na začátku války avizovali, že budou nestranní – rozhodli se, že nebudou na rozdíl od jiných herních služeb blokovat šachisty z Ruska a Běloruska. Výjimku představovali pouze ti hráči, na které byly uvaleny sankce. U herních účtů běloruských a ruských šachistů byly ale změněny národní vlaječky na neutrální.

Na to konto burcoval k zablokování portálu Chess.com v zemi ruský velmistr Sergej Karjakin, který již dříve přislíbil vytvořit ruskou obdobu tohoto populárního portálu. Právě Karjakin patří mezi velké podporovatele prezidenta Putina a ruského tažení na Ukrajinu.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Lidé v části Ruska mohli vidět Zelenského, jak slibuje osvobození

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám