Hlavní obsah

Hackeři napadli Evropský parlament krátce poté, co označil Rusko za podporovatele terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jen pár hodin poté, co europoslanci přijali rezoluci označující Rusko za stát podporující terorismus, Evropský parlament (EP) čelí hackerskému útoku. Jeho webové stránky jsou aktuálně mimo provoz, nefungovaly však také interní systémy či wifi připojení v budovách parlamentu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský parlament ve Štrasburku

Článek

Kybernetický útok na svém Twitteru potvrdila předsedkyně EP Roberta Metsolaová. Podle ní se k útoku přihlásili „prokremelští“ hackeři.

„Služby parlamentu aktuálně řeší, odkud útok pochází a kdo za ním může být. Pracuje se na zastavení útoku,“ řekl ve středu před pátou hodinou odpoledne českým novinářům pirátský europoslanec a kvestor EP pro informační technologie Marcel Kolaja.

Podle Kolaji jde o útok typu DDoS, který spočívá v tom, že velké množství počítačů začne přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Sítě EP čelí kybernetickému útoků poté, co ve středu europoslanci významnou většinou označili Rusko za stát podporující terorismus.

Vladimire Vladimiroviči, jste chlap? Manželky a matky ruských vojáků vyzývají Putina k setkání

Válka na Ukrajině

„To, že ten útok přišel v době, kdy jsme úspěšně odhlasovali, že Rusko je stát, který sponzoruje terorismus, a také to, že většina těch výpadků přicházela v době, kdy jsme jednali o další finanční pomoci Ukrajině, naznačuje, že bude pocházet pravděpodobně z Ruska,“ uvedla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

Útoku hackerů čelila na začátku listopadu rovněž česká Poslanecká sněmovna. Podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) však dolní komora parlamentu kybernetický útok odvrátila.

„Došlo ke kybernetickému útoku na stránky Sněmovny poté, co zahraniční výbor odhlasoval, že Rusko je teroristický stát,“ řekla Pekarová s tím, že útočníci se zřejmě domlouvali na sociální síti Telegram.

„Šlo o masivní DDoS útok na web Poslanecké sněmovny na začátku listopadu. Podařilo se nám jej odrazit, na chvíli kolísala kvalita připojení, ale stránky zůstaly v provozu,“ upřesnil později pro Právo kancléř Sněmovny Martin Plíšek.

Ruští vojenští blogeři těžce nakládají ministerstvu obrany. Putin je překvapivě hájí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám