Hlavní obsah

Lidé v části Ruska mohli vidět Zelenského, jak slibuje osvobození

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Krymu, v Krasnodarském kraji a v Bělgorodské oblasti na jihozápadě Ruska se ve středu ve vysílání ruských televizí objevil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jak slibuje osvobodit okupovaná území. Ruská média to přičítají hackerům, kteří pronikli do vysílání ruských televizních stanic. Stalo se to v den, kdy má Zelenskyj 45. narozeniny.

Foto: Twitter Max Fras, Novinky

Záběr z vysílání, ve kterém se objevil Volodymyr Zelenskyj.

Článek

„Zelenskyj v projevu předneseném na své narozeniny tvrdil, že ukrajinské ozbrojené síly brzy navrátí území, které dříve bylo součástí Ukrajiny,“ napsal ruský internetový list Gazeta.ru.

Jeden z obyvatel Bělgorodu si podle listu Moskovskij komsomolec postěžoval, že v jednu chvíli na všech dostupných televizních kanálech vysílali jen Zelenského projev v ukrajinštině, provázený záběry ukrajinských vojsk – taková „čertovina“ se podle očitého svědka děla. Oblastní správa serveru RBK sdělila, že došlo k „nepovolené záměně televizního signálu z družice“.

Něco podobného se odehrálo i v listopadu, kdy vysílání rozhlasové stanice určené ruským vojskům, která loni v únoru vpadla na Ukrajinu, načas v Bělgorodské oblasti vystřídalo vysílání ukrajinského rozhlasu.

Gazeta.ru uvedla, že ruští hackeři zahájili „kolektivní kybernetický útok“ na Německo v odvetě za rozhodnutí kancléře Olafa Scholze poskytnout Ukrajině tanky Leopard. Na výzvu uskupení KillNet zareagovali podle listu hackeři nejméně ze 17 skupin.

Rusko, které na jaře 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, se loni v září pokusilo zabrat rovněž okupované části Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti. Kyjev a většina světa tyto anexe neuznávají.

Ukrajinským jednotkám se loni na podzim podařilo osvobodit část okupovaných území, včetně města Cherson, odkud se ruské síly musely stáhnout v listopadu. Cherson byl jediným oblastním centrem, kterého se Rusové za 11 měsíců války dokázali zmocnit, ale pouze dočasně.

Reklama

Výběr článků

Načítám