Hlavní obsah

Regulace kryptoměn dostala zelenou. EP schválil první soubor opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek přijal nařízení MiCA (Markets in Crypto-Assets), což je první ucelená sada předpisů pro regulaci kryptoměnových trhů na světě. Tento průlomový krok byl podpořen drtivou většinou 517 europoslanců, kteří hlasovali pro, zatímco pouze 38 bylo proti a 18 se zdrželo hlasování. Zároveň byla schválena další opatření zaměřená na boj proti praní špinavých peněz v kryptoměnovém odvětví.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bitcoin. Ilustrační snímek

Článek

Před tímto krokem evropská legislativa o finančních službách v podstatě nepokrývala převody virtuálních aktiv, jako jsou například bitcoiny. Nová regulace MiCA vynucuje registraci a podrobné poskytnutí informací o identitě společností, které nabízejí služby v oblasti kryptoměn v EU.

Tyto společnosti musí získat licenci od regulačních orgánů EU, aby mohly na zdejším trhu operovat. Pravidla už byla předtím schválena unijními státy. Europoslanci za Českou pirátskou stranu nicméně vyjádřili kritiku vůči novým opatřením, chtěli by zachovat určitou míru anonymity.

Navzdory těmto obavám se však většina europoslanců shodla na tom, že potřebujeme vhodné nástroje k regulaci tohoto rychle rostoucího a dynamického odvětví. Schválení těchto pravidel je krokem k zajištění většího bezpečí pro investory a k ochraně integrity trhu v EU.

Bitcoin pokořil hranici 650 000 Kč. Rostou i další kryptoměny

Internet a PC

Od poloviny roku 2024

Nová pravidla budou platná od poloviny příštího roku a bude třeba sledovat, jaký bude mít jejich přijetí dopad na kryptoměnové trhy a jak se s nimi dokážou vypořádat různé společnosti působící v tomto odvětví.

„Díky regulaci MiCA získalo evropské odvětví kryptoaktiv regulační průhlednost, kterou země jako Spojené státy nemají,“ uvedl podle ČTK europoslanec Stefan Berger z frakce Evropské lidové strany (EPP), který zákon předkládal. Dodal, že tak EU získá konkurenční výhodu.

„Doufám, že by se naše pravidla mohla stát vzorem pro další země,“ řekla ve středu v debatě o souboru opatření eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová.

Analytik XTB Štěpán Hájek jasná pravidla pro kryptoměny vítá. „Rozhodnutí pro jeden z největších trhů v EU může podpořit další postup regulace ve Spojených státech, kde jsme se výraznější regulace zatím nedočkali,“ prohlásil Hájek.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Regulátoři chtějí zkrotit kryptoměny. Bitcoin přesto posiluje

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám