Hlavní obsah

Bitcoin stále drží nejvyšší letošní hodnotu. A ostatní kryptoměny s ním

Prudký růst hodnoty bitcoinu z minulého týdne se stále ještě nezastavil. Nejznámější kryptoměna na světě si tak drží nyní nejvyšší kurz od poloviny loňského roku. Silnější pozici mají i další virtuální mince. Vyplývá to z dat specializovaného serveru Coinmarketcap.

Článek

Letošní rok odstartoval bitcoin na 380 890 Kč. Navzdory drobnějším či větším výkyvům kurz v prvních dvou měsících roku víceméně rostl, až se koncem února dostal na 551 440 Kč. Pak ale v souvislosti s pádem kryptobanky Silvergate přišlo citelné oslabení, druhý březnový týden tak bitcoin končil na 455 050 Kč.

Server CNBC připomněl, že společnost Silvergate Capital Corporation, která stála za kryptoměnovou bankou Silvergate, se rozhodla zahájit její dobrovolnou likvidaci. Podnik se specializoval na obchody s kryptoměnami a utrpěl velké ztráty po pádu kryptoburzy FTX.

Navzdory tomu se ale od začátku minulého týdne hodnota bitcoinu začala výrazně zvyšovat, tento týden v pondělí tak kurz činil již 639 370 Kč. Naposledy se nejznámější kryptoměna na světě nabízela za takovou hodnotu v červnu 2022.

Foto: Novinky

Hodnota bitcoinu za posledních měsíc

Regulátoři chtějí zkrotit kryptoměny. Bitcoin přesto posiluje

Internet a PC

Otřes v bankovním sektoru

Růst byl způsoben otřesem v bankovním sektoru, který přiměl mnohé investory hledat jiné způsoby zhodnocení svých financí, raketově vystřelily nejen kryptoměny, ale například i vládní dluhopisy či zlato.

„Kryptotrhy zaznamenaly minulý týden průlom a bitcoin dosáhl nejlepšího výkonu od začátku roku 2021. Vzhledem k přetrvávající nejistotě na širších kapitálových trzích je však stále příliš brzy na to, abychom mohli říci, že jsme z nejhoršího venku,“ klidnil nadšení Simon Peters, analytik kryptotrhů eToro.

Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Výrazný růst kurzu je patrný také u dalších kryptoměn, které víceméně kopírují vzestupy a pády bitcoinu. Například ethereum se na konci předminulého týdne obchodovalo za 31 180 Kč, tento týden v pondělí však kurz činil již 41 320 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám