Hlavní obsah

Zájem o kryptoměny je v Česku menší než loni. Rostoucím kurzům navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku v březnu meziročně klesl o zhruba 15 procent na 340 milionů korun. A to i navzdory tomu, že kurzy drtivé většiny virtuálních mincí rostly. Na druhou stranu, proti únoru to ale bylo o 21 procent více. Za první čtvrtletí Češi zobchodovali v kryptoměnách přes 810 milionů Kč, což je o čtvrtinu méně než loni. Vyplývá to z aktuálních údajů obchodníka Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Kurz nejvíce obchodovaného bitcoinu v březnu meziměsíčně posílil o více než 20 procent. Letošní rok odstartoval bitcoin na 380 890 Kč. Navzdory drobnějším či větším výkyvům kurz v prvních dvou měsících roku víceméně rostl, až se koncem února dostal na 551 440 Kč. Pak ale v souvislosti s pádem kryptobanky Silvergate přišlo citelné oslabení, druhý březnový týden tak bitcoin končil na 455 050 Kč.

V druhé půlce března ale začala nejznámější kryptoměna na světě citelně posilovat. Předposlední týden v tomto měsíci tak kurz již činil 639 370 Kč. Nad hranicí 600 tisíc se držel bitcoin i v dubnu.

Bitcoin koketuje s 600tisícovou hranicí, ethereum je také vysoko

Internet a PC

„Na trhu jsme v březnu zaznamenali výrazné oživení, které se projevilo i podstatným růstem kurzu. V porovnání s loňskými objemy obchodů musíme mít však na paměti, že bitcoin byl o téměř dvě pětiny silnější než letos,“ uvedl ředitel firmy Martin Stránský.

V průběhu března se podle investičního analytika Wood&Company Tomáše Kacerovského některé z největších kryptoměn jako bitcoin nebo ethereum vrátily na úrovně, na kterých byly naposledy v květnu minulého roku, tedy před kolapsem jedné z největších kryptoměn Terra Luna, po kterém následovala série krachů v celém odvětví.

„Kryptoměny tak od začátku roku navzdory obavám analytiků vyrostly z pohledu celkové hodnoty trhu o více než 50 procent. Růst neohrozil ani kolaps Sillicon Valley Bank a Signature Bank, které poskytovaly služby velkému množství kryptoměnových start-upů. Pokud by však americký regulátor nezasáhl a negarantoval klientské vklady v těchto bankách, byli bychom patrně svědky dalších poklesů napříč většinou trhů. V případě, že nedojde k další negativní nečekané události, jakou byl například pád FTX, lze v následujících měsících očekávat další růst,“ dodal Kacerovský.

Podle ředitele společnosti 2Bminer Jakuba Hlavenky se v minulém měsíci bitcoin poprvé začal chovat způsobem, ke kterému byl určen. „Trh zásadně ovlivnily pády bank a u každého takového pádu bylo vidět, jak bitcoin posílil. Lidé jej tak začali konečně užívat k uchování hodnoty v případě, kdy se nemohou spolehnout na běžný systém bank,“ podotkl.

Firma 2Bminer zároveň v březnu zaznamenala výrazný nárůst zájmu o nákup strojů na těžbu bitcoinu.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Drobní investoři drží historicky největší podíl bitcoinu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám