Hlavní obsah

Investoři přišli o 878 miliard. Exšéf Terraform Labs čelí obvinění z podvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Američtí vyšetřovatelé obvinili To Kwona, někdejšího šéfa kryptoměnové společnosti Terraform Labs, z řady podvodů v souvislosti s vytvořením tokenů terraUSD a luna. Tyto kryptoměny měly být podloženy hodnotou amerického dolaru a měsíčním tokenem pro platformu, ale kvůli špatnému řízení společnosti a podvodům vedeným Kwonem se trh s tokeny zhroutil.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kolaps měl fatální dohru, investorům způsobil ztrátu více než 40 miliard dolarů, tedy více než 878 miliard korun. V analytické zprávě, která byla zveřejněna ve čtvrtek, to tvrdí americká investiční společnost Hindenburg Research.

Kwon se několik měsíců skrýval před americkými úřady, než byl zatčen černohorskou policií poté, co se pokusil nastoupit na letadlo s falešným pasem. Kwonova společnost Terraform Labs se nacházela v Singapuru, ale podle amerických úřadů prováděla obchody s americkými občany bez patřičných povolení.

Další rána pro svět kryptoměn? Šéf Terraform Labs čelí obvinění z podvodu

Internet a PC

Americký regulátor Securities and Exchange Commission (SEC) tvrdí, že Kwon a Terraform Labs opakovaně klamali investory tím, že tvrdili, že hodnota tokenů poroste, i když byly ve skutečnosti daleko méně hodnotné. Kwon a jeho společnost také tvrdili, že tokeny jsou zajištěny aktivy, které vlastní Terraform Labs, ačkoli to nebyla pravda.

Černohorské úřady sdělily, že Kwon byl zatčen poté, co se pokusil opustit zemi s falešným pasem. Druhým zatčeným byla osoba s belgickým a kostarickým pasem, která se také pokusila opustit zemi. Americké úřady se nyní snaží dostat Kwona do USA, aby se mohl stát obviněným v souvislosti s podvody, které provedl v Terraform Labs.

Foto: archív společnosti Terrraform Labs

To Kwon

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám