Hlavní obsah

Všichni zpátky do kanceláří, zavelel průkopník práce z domova Zoom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Během pandemie covidu-19 se Zoom stal synonymem pro práci z domova. A to nejen díky stejnojmennému programu pro videokonference, ale také díky strategii této firmy převést co nejvíce pracovníků na práci z domova. Nyní ale vedení podniku zaujalo nový postoj ohledně pracovního prostředí svých zaměstnanců, nařídilo jim okamžitý návrat do kanceláří.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo společnosti Zoom

Článek

Vykonávat všechnu práci z domova tak nyní mohou zaměstnanci jen ve zcela výjimečných případech. Pro drtivou většinu všech lidí ve firmě platí nyní podle serveru BBC hybridní pracovní model, který kombinuje částečnou práci z domova s pravidelnými návštěvami kanceláře.

V praxi to znamená, že osoby žijící v dosahu zhruba 80 kilometrů od kanceláře se musí vyskytovat na pracovišti alespoň dvakrát týdně.

Jedincům, kteří jsou zvyklí chodit do své práce pravidelně pět dní v týdnu (někdy i častěji), to nebude připadat jako kdovíjaké omezení. Pro zaměstnance Zoomu je to ale radikální změna, neboť doposud mohli pracovat na dálku bez omezení.

Zájem o videokonference pokulhává. Zoom bude propouštět a snižovat mzdy

Software

Přes 1200 lidí přišlo o práci

Podle BBC zavádí Zoom nový hybridní model postupně napříč jednotlivými odděleními. Pokud se ale některých zaměstnanců změny nedotknou během srpna, v září se tak již stane. Právě tyto dva měsíce si podnik vytyčil pro změnu celé firemní politiky.

Zoom, celým jménem Zoom Video Communications, zaměstnává podle posledních zveřejněných údajů z konce ledna zhruba 8400 lidí, z toho polovinu v USA. Od února nicméně podnik snižuje stavy, podle dřívějšího oznámení chce zrušit 15 % pracovních míst, což představuje více než 1200 zaměstnanců.

Podobně jako i další internetové a technologické společnosti Zoom čelí zpomalující se poptávce a zároveň i rostoucí konkurenci, kterou představuje například americký Microsoft.

V době pandemie byla společnost Zoom velmi vyhledávanou, protože její software pro videokonference se těšil nebývalé popularitě. Jak připomíná server BBC, akcie podniku tedy byly na absolutním vrcholu, když se kus prodával za více než 500 dolarů (11 050 Kč). Aktuálně to ale není ani 70 dolarů (1550 Kč).

Práce na dálku ve světě

Práce na dálku je i díky rozmachu internetu a technologií stále častější v různých koutech světa, a to i v České republice. Podle výzkumu Stanfordovy univerzity je ale běžnější v anglicky mluvících zemích než v Evropě a Asii.

I přesto v červenci pracovalo z domova v USA pouze 12 procent zaměstnanců. Kombinovaný hybridní pracovní model, kdy musí lidé alespoň na pár dní v týdnu docházet do kanceláře, využívalo v tomto období zhruba 29 procent pracovníků.

Anketa

Pracujete někdy z domova?
Nikdy, ani během covidu
27,6 %
Během covidu ano, teď už ne
13,1 %
Občas ano
18,6 %
Pravidelně
40,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2022 čtenářů.

Videohovory jsou kvůli koronaviru v kurzu. Zoom očekává miliardové tržby

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám