Hlavní obsah

Nová konkurence pro bitcoin. Šéf OpenAI startuje Worldcoin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Bitcoinu – a pochopitelně i dalším kryptoměnám – roste nová konkurence. Za ambiciózním projektem zvaným Worldcoin přitom stojí jedna z největších IT celebrit současnosti, konkrétně generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman. Právě on stál u zrodu fenoménu ChatGPT.

Foto: Issei Kato, Reuters

Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman

Článek

Samotný Altman představuje Worldcoin jako „kryptoměnu s revolučním přístupem“. Na rozdíl od bitcoinu se snaží bojovat proti jakékoliv anonymitě. Zájemci o tuto novou digitální měnu si tak musí nejprve zřídit tzv. World ID účet. K jeho založení je přitom potřeba registrace skutečných údajů uživatele, a dokonce i sken oční duhovky.

Takto přísná zabezpečení mají za úkol zajistit, že všichni členové této kryptoměnové sítě jsou skuteční lidé. Díky tomu by se měla zcela minimalizovat možnost zneužití, jak podotkla agentura Reuters.

„Kryptoměny se dostaly jen ke třem procentům světové populace. Náš projekt chce dostat kryptoměnu k novým uživatelům, stát se skutečně globální měnou. Čím více lidí drží a používá stejnou měnu, tím je tato měna pro každého účastníka užitečnější,“ prohlásil Altman.

Bitcoin a ethereum nejsou samy. Na světě je už téměř 10 000 kryptoměn

Internet a PC

„Spravedlivá kryptoměna“

I když za firmu vystupuje Altman v podstatě jako IT celebrita, za Worldcoinem stojí společnost Tools for Humanity, která sídlí v San Francisku a Berlíně. Od spuštění zkušební verze získal projekt již více než dva miliony uživatelů.

„Spravedlivá kryptoměna“, jak tvůrci novinku také označují, počítá s tím, že by každý člověk na světě měl mít možnost získat svůj díl Worldcoinu. Vymyšlené je to tak, že lidé si mezi sebou rozdělí 80 % virtuálních mincí a zbylých 20 % pak bude sloužit pro potřeby mateřské organizace a jejích investorů.

To je i jeden z důvodů, proč jsou snímány duhovky, aby se například nikdo nemohl přihlásit o svůj podíl opakovaně. Skenování je přitom poměrně sofistikované, probíhá pomocí speciální koule, která dovede ověřit pravost a unikátnost oční duhovky. Teprve na základě toho je pak následně vytvořen World ID, který je v podstatě vstupenkou do světa Worldcoinu.

Foto: archív tvůrců

Takto probíhá sken duhovky

Letos chtějí pokořit miliardu

Oficiálním spuštěním od pondělí expandují tvůrci do dalších 35 měst a 20 států, kde bude možné duhovky takovýmto způsobem skenovat. Česká republika ale mezi nimi není.

Odhadovat, zda se projekt ujme a skutečně ohrozí dominantní postavení bitcoinu, je zatím příliš předčasné. Nicméně organizace chce mít ještě před koncem letošního roku oskenovanou miliardu duhovek.

Jedním z klíčových aspektů projektu World ID jsou jeho základy v blockchainu. Díky tomu lze účty i virtuální prostředky uchovávat podobně jako v případě dalších kryptoměn tak, aby je nemohla ovlivňovat žádná centrální entita.

Jeden Worldcoin má aktuálně podle serveru CoinMarketCap kurz zhruba 0,5 Kč.

Foto: archív tvůrců

Aplikace World ID

Alternativa ke kryptoměnám. Vzniká globální platforma pro digitální měny centrálních bank

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám