Hlavní obsah

Parfém umíchá umělá inteligence na míru. Kutilové se předvedli v Pražské tržnici

Praha

Parfém na míru, 3D tiskárny či programovatelní roboti. Kutilové z tuzemska i zahraničí se během uplynulého víkendu sjeli do Pražské tržnice na festival Maker Faire, aby ukázali svůj um a zároveň okoukli nápady podobně založených nadšenců. Inspirací byly i doslova garážové projekty, které přerostly už dávno hranice dílny a staly se z nich úspěšné společnosti.

Festival Maker Faire v Pražské tržniciVideo: Novinky

 
Článek

To je i případ projektu Algorithmic Perfumery, který má kořeny v Nizozemsku – stojí za ním tým EveryHuman. Jedná se o unikátní počin na hranici umění, filozofie a umělé inteligence. Unikátní systém odhadne pomocí umělé inteligence osobnost uživatele a následně mu mícháním 500 aromat vytvoří vůni přesně na míru.

„Stačí vyplnit dotazník, kde je nutné uvést, jaké máte rádi vůně. Zároveň uvedete ale i to, zda jste sportovnější typ, co vás baví, jaká jste osobnost. Zhruba po 15 minutách dostanete tři vzorečky, což by měly být parfémy, které vám budou na základě vašich preferencí vyhovovat,“ vysvětlila Novinkám Kateřina Merlová, která přímo na pražském výstavišti Algorithmic Perfumery prezentovala návštěvníkům.

Z malého garážového projektu přerostl do značky s mezinárodní prestiží také Josef Průša se svými 3D tiskárnami, které nesou jeho jméno. Na veletrhu se vůbec poprvé české veřejnosti představila automatická tisková farma Prusa Pro Automated Farm System (AFS). Jde o systém postavený na nových tiskárnách CoreXY 3D s automatickým sklízením a vydáváním hotových produktů.

Foto: archív výrobce

Automatická tisková farma Prusa Pro Automated Farm System (AFS)

Zájem ze strany návštěvníků si vysloužila rovněž dvojice – táta a syn. Na veletrhu totiž prezentovali elektrické vozítko v retro stylu, jež společně vyrobili. „Je to vlastně tříkolka na elektřinu, má to jenom jeden motor, který pohání zadní kolo. Jede přitom rychlostí až 25 km/h,“ prohlásil desetiletý spoluautor vozítka Václav Štěpán Koubský.

Setkat se mohli návštěvníci pražské akce také s Milanem Reidlem – profesionálním designérem LEGO Technic. Vyzkoušet si mohli práci programátorů. Fakulta elektrotechnická ČVUT zase umožnila návštěvníkům postavit si vlastního robota.

Pokud jste během uplynulého víkendu nestihli pražské výstaviště navštívit, rozhodně nemusíte smutnit. Už během nadcházející soboty se totiž uskuteční Maker Faire v Mladé Boleslavi. „Navazují na něj letos veletrhy v Liberci, Brně a Olomouci. Příští rok nás čeká zhruba devět veletrhů novodobých kutilů po celé republice,“ uvedl pro Novinky.cz Vojtěch Kolařík, organizátor festivalu Maker Faire.

Konkrétně se budou kutilské akce pořádat v Mladé Boleslavi (24.9.), Liberci (8.10.), v Brně (22. až 23.10.) a v Olomouci (12.11.). Příští ročník pražského festivalu se uskuteční 10. až 11. června 2023 v Křižíkových pavilonech na pražském Výstavišti.

Pražská tržnice se promění v Mekku novodobých kutilů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám