Hlavní obsah

V Brně vyvinuli umělou inteligenci, umí třídit snímky už ve vesmíru

– Brno

Brněnský startup Zaitra vyvinul a otestoval algoritmus s umělou inteligencí, který umožňuje na palubě družice vybrat nejkvalitnější satelitní snímky a ty potom poslat na Zem. Firmy, které se satelitnímu snímkování věnují, tak nemusí přenášet nekvalitní snímky, které jsou pro ně nepoužitelné. Firma Zaitra o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svůj algoritmus začínající brněnská firma otestovala na takzvaném cubesatu Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ).

„Cubesat VZLÚ si bere za cíl ověřit technologie pro chystanou misi české satelitní konstelace. Nanosatelit je mimo jiné vybaven experimentální kamerou z dílny české firmy Eltvor. A právě tuto kameru jsme na dálku doplnili umělou inteligencí tak, aby vybírala ty nejzajímavější snímky. Podle našich informací je to dokonce světová premiéra – nikdo předtím nepřidal umělou inteligenci až po tom, co byl satelit vypuštěný na oběžnou dráhu. Bylo to možné jen díky spolupráci s VZLÚ a Eltvor,” uvedl spolumajitel firmy Zaitra Marek Marušin.

Označil umělou inteligenci za myslící bytost. Dostal padáka

Internet a PC

Vyhodnocování dat přímo na palubě družice pomocí algoritmu s umělou inteligencí podle něj pomůže komerčním i vědeckým misím, které se věnují satelitnímu snímkování povrchu Země.

„Studie NASA ukazují, že průměrně 67 procent naší planety se halí do různých úrovní oblačnosti. Zatímco dosud se musely všechny snímky z družice stáhnout na Zem, a poté vytřídit na fotografie s přidanou hodnotou a na ty, kde je velké procento oblačnosti, nyní je možné díky našemu algoritmu protřídit snímky přímo na družici samotné a na Zem si nechat poslat jen ty nejzajímavější,” doplnil Marušin.

Upozornil, že experimentální družice často nemají dostatečné množství pozemních stanic, což v kombinaci s pomalou rychlostí přenosu může znamenat, že se jeden snímek stahuje i čtyři dny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám