Hlavní obsah

Pražská tržnice se promění v Mekku novodobých kutilů

3D tisk, roboti či chytré stavebnice. To všechno bude k vidění během nadcházejícího víkendu na pátém ročníku pražského Maker Fairu, festivalu novodobých kutilů. Ten se letos uskuteční v areálu Pražské tržnice v Holešovicích. Návštěvníci se kromě vystavených exponátů mohou těšit také na nejrůznější workshopy a přednášky.

Festival Maker Faire je zasvěcen novodobým kutilům. Takto vypadal loňský ročník. Video: Novinky

 
Článek

Návštěvníci si budou moci stejně jako na minulých ročnících vyzkoušet nové technologie, ale také nejrůznější řemesla. Nic na tom nemění ani fakt, že se proti loňskému ročníku změnilo stanoviště, místo Výstaviště Praha se akce bude konat v areálu Pražské tržnice.

Své projekty by mělo představit během víkendu 17. a 18. září více než 120 novodobých kutilů a tvůrců. Nepůjde přitom pouze o vystavovatele z Česka, na akci přijedou makeři také ze Slovenska, Švýcarska, Nizozemska, Itálie, Německa či USA.

Jedním z lákadel akce má být i automatická tisková farma Prusa Pro Automated Farm System (AFS), která se v Česku představí široké veřejnosti vůbec poprvé. Jde o systém postavený na nových tiskárnách CoreXY 3D s automatickým sklízením a vydáváním hotových produktů.

Foto: archív výrobce

Automatická tisková farma Prusa Pro Automated Farm System (AFS)

Parfém i vlastní robot

Organizátoři také již s předstihem prozradili, že si lidé budou moci namíchat parfém na míru s využitím umělé inteligence. Umožní jim to projekt Algorithmic Perfumery vyvinutý týmem EveryHuman. Setkat se budou moci také s Milanem Reidlem – profesionálním designérem LEGO Technic. Vyzkoušet si budou moci také práci programátorů. Fakulta elektrotechnická ČVUT umožní návštěvníkům postavit si vlastního robota.

„Nadcházející Maker Faire naváže na předchozí úspěšné ročníky, které proběhly na Výstavišti Praha, a já jsem moc rád, že jsme se stali partnery tohoto největšího kutilského festivalu. Zároveň věřím, že ačkoli jsme museli z důvodu rekonstrukce Průmyslového paláce akci přesunout do Pražské tržnice, na kvalitě akce nebude ubráno a i letos k nám zavítá jako již tradičně velké množství návštěvníků. V roce 2023 pak plánujeme vrátit Maker Faire na Výstaviště, a to konkrétně do nově zrekonstruovaných Křižíkových pavilonů,“ prohlásil Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Jednodenní vstupenka vyjde dospělé návštěvníky na 250 Kč, dvoudenní pak na 300 Kč. V ceně je přitom zahrnut i vstup až pro tři děti zadarmo.

Pražské výstaviště ovládli techničtí nadšenci a novodobí kutilové

Internet a PC

Může se vám hodit na Firmy.cz: Pražská tržnice

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám