Hlavní obsah

Bitcoinu věří stále více lidí. Vlastníci pokořili rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory velmi kolísajícímu kurzu má v bitcoin důvěru stále více lidí. Podle údajů společnosti Glassnode, která se specializuje na analýzu kryptoměnového trhu, totiž dosáhl počet držitelů celých bitcoinů v loňském roce historického maxima. Podle analytiků je zlákali především nízké kurzy.

Článek

Vlastnictví celých mincí se měří podle počtu adres peněženek, na kterých je uložen alespoň jeden bitcoinový token. Za posledních 14 let se počet adres neustále zvyšuje, jak vyplývá z dat společnosti Glassnode.

Růst zůstával stabilní i během pandemických let, prudký nárůst ale zaznamenali výzkumníci v uplynulém roce, kdy počet adres poprvé překročil hranici jednoho milionu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

V uplynulém roce počet adres peněženek poprvé překročil hranici jednoho milionu. (Ilustrační foto)

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Internet a PC

„Tento trend ukazuje na prudký nárůst významného vlastnictví v době, kdy cena kryptoměny klesala. Vlastnictví tokenu nebylo nikdy rozšířenější a to je pro trh a okolní ekosystém skutečně pozitivní signál,“ komentoval nárůst poptávky Simon Peters, analytik trhů eToro.

V letošním roce je kurz kryptoměn spíše ve znamení růstu. Například zkraje ledna se bitcoin obchodoval za 380 890 Kč, tento týden v pondělí to bylo už za 593 960 Kč. V dubnu byl kurz ještě vyšší, jedna virtuální mince měla tehdy hodnotu 651 860 Kč.

Rekordní kurz činil 1,4 milionu za minci

Vůbec nejvyšší kurz měl bitcoin v listopadu 2021, činil 1 427 350 Kč. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap, který monitoruje ceny kryptoměn na desítkách různých kryptoburz.

Ethereum se obchodovalo předloni v listopadu za 104 970 Kč. Na začátku letošního roku to bylo už jen 27 010 Kč, aktuálně se druhá nejznámější kryptoměna na světě nabízí za 39 590 Kč.

„Dlouhodobý výhled pro bitcoin je těžké posoudit. S tím, jak se hospodářské zprávy v posledních týdnech vyjasňují, a s všudypřítomnými problémy v bankovním sektoru by se kryptoaktivu mohlo v příštích několika letech dařit, jestli bude mít silnou vlastnickou základnu,“ doplnil Peters s tím, že tato prognóza platí i pro další kryptoměny.

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Bitcoin a ethereum nejsou samy. Na světě je už téměř 10 000 kryptoměn

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám