Hlavní obsah

Bitcoin a ethereum nejsou samy. Na světě je už téměř 10 000 kryptoměn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě kryptoměn se nejčastěji mluví o bitcoinu a ethereu, a to především díky jejich vysokým kurzům a vzrůstající popularitě. Na trhu je ale daleko více virtuálních mincí, specializovaný server CoinMarketCap jich eviduje již bezmála 10 000.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Kryptoměny Bitcoin, Ethereum a DogeCoin

Článek

Abychom byli úplně přesní, v seznamu na serveru CoinMarketCap jich je aktuálně 9448, byť mnoho z nich funguje na stejné kódové bázi a představují pouze kosmetickou úpravu původní mince s odlišnými parametry.

Kryptoměny přesto na seznamu přibývají tak závratným tempem, že desetitisícový milník bude pokořen co nevidět. Jen za posledních 24 hodin bylo přidáno 30 nových kryptoměn.

Zájem o kryptoměny je v Česku menší než loni. Rostoucím kurzům navzdory

Internet a PC

Drtivá většina z nich nemá hodnotu ani jedné koruny, o to zajímavější ale mohou tyto mince pro investory být. Řada z nich totiž věří v růst kurzu natolik, že se nebojí investovat do zatím prakticky bezcenných kryptoměn velké peníze.

Tržní kapitalizace nově přidaných kryptoměn tak už nyní tvoří desítky, v některých případech dokonce i stovky milionů korun. Například kryptoměna Aienglish má v současnosti hodnotu pouze 0,0000001536 Kč, celková tržní hodnota všech vydaných mincí ale už činí více než 76,7 milionu korun.

Jen za posledních 24 hodin se v případě zmiňované kryptoměny uskutečnily obchody za 9,7 milionu korun.

Foto: CoinMarketCap

Nové kryptoměny přidané na CoinMarketCap za posledních 24 hodin

Bitcoin a ethereum

Ve světě bitcoinu se ale pochopitelně točí ještě větší peníze. Jedna virtuální mince se aktuálně obchoduje za 611 310 Kč. Za posledních 24 hodin se uskutečnily podle serveru CoinMarketCap po celém světě obchody v případě nejznámější kryptoměny v hodnotě 345,4 miliardy korun. Tržní kapitalizace činí přes 11,8 bilionu korun.

Aktuální kurz patří k těm nejvyšším v tomto roce, letošní rekord byl stanoven v polovině dubna na 651 860 Kč. Letošní rok odstartoval bitcoin na 380 890 Kč.

Zatím absolutní rekord – tedy od začátku svého vzniku – si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

V případě etherea se uskutečnily obchody v posledních 24 hodinách v celkové hodnotě 150,6 miliardy korun. Tržní kapitalizace v současnosti činí bezmála 4,8 bilionu korun.

Co se kurzů týče, druhá nejznámější kryptoměna se aktuálně obchoduje za 39 930 korun. Na začátku letošního roku přitom kurz činil 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Růst kurzů kryptoměn v posledním měsíci přisuzují analytici otřesům v bankovním sektoru, které přiměly mnohé investory hledat jiné způsoby zhodnocení jejich financí. Směrem vzhůru nevystřelily pouze kurzy kryptoměn, ale také vládní dluhopisy či zlato.

Bitcoin pokořil hranici 650 000 Kč. Rostou i další kryptoměny

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám