Hlavní obsah

Zájem o kryptoměny vzrostl, stále je ale nižší než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi nakupovali kryptoměny v dubnu více než o měsíc dříve, objem obchodů vzrostl zhruba o 10 milionů. To je ale stále citelně níže než o rok dříve, v meziročním srovnání totiž zájem opadl o 12,5 procenta, což znamená snížení na úroveň 350 milionů korun. Vyplývá to ze statistik největšího kryptoměnového obchodníka v zemi Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Za první čtyři měsíce letošního roku Češi uskutečnili obchody s kryptoměnami v celkové hodnotě více než 1,16 miliardy korun. I když je to stále impozantní částka, představuje to pokles o 22,5 procenta ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku.

„V dubnu pokračovalo oživení způsobené rostoucím kurzem, který přilákal nové investory,“ prohlásil ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Bitcoin a ethereum nejsou samy. Na světě je už téměř 10 000 kryptoměn

Internet a PC

Výrazně vyšší kurzy než na začátku roku

Například bitcoin se na začátku letošního roku obchodoval podle specializovaného serveru CoinMarketCap, který monitoruje ceny hned z několika stovek burz z různých koutů světa, za 380 890 Kč. Aktuálně však jeho kurz činí 614 140 Kč.

Zatím absolutní rekord – tedy od začátku svého vzniku – si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Posilovalo také ethereum. Druhá nejznámější kryptoměna se aktuálně obchoduje za 40 170 korun. Na začátku letošního roku přitom kurz činil pouze 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Růst kurzů kryptoměn v posledním měsíci přisuzují analytici otřesům v bankovním sektoru, které přiměly mnohé investory hledat jiné způsoby zhodnocení jejich financí. Směrem vzhůru nevystřelily pouze kurzy kryptoměn, ale také vládní dluhopisy či zlato.

Bitcoin pokořil hranici 650 000 Kč. Rostou i další kryptoměny

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám