Hlavní obsah

Musk potopil jediným tweetem kurz bitcoinu o 150 000 korun

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota kryptoměny bitcoin klesla v noci na pondělí na nejnižší hodnotu za poslední tři měsíce. Náhlý propad kurzu o 7000 dolarů, tedy bezmála 150 tisíc korun, způsobil pravděpodobně jediný tweet zakladatele automobilky Tesla Elona Muska.

Článek

Musk dovede s kurzem bitcoinu opravdu mávat. Bylo to totiž právě jeho rozhodnutí, které pomohlo vyhnat kurz nejznámější kryptoměny na světě do závratných výšin.

Automobilka Tesla se totiž v únoru stala velkým hráčem na trhu s kryptoměnami, když nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Na to prakticky okamžitě reagoval kurz růstem o více než 10 tisíc dolarů (211 810 Kč) během jediného dne.

Musk zařadil zpátečku, Tesla už nepřijímá bitcoiny

AutoMoto

Minulý týden však Musk na Twitteru oznámil, že platby bitcoiny pozastavuje. Zdůvodnil to tím, že ho „trápí rostoucí spotřeba fosilních paliv při těžbě bitcoinu“. Zdůraznil ale přitom, že kryptoměny stále považuje za platidlo budoucnosti.

Počítá i s tím, že by lidé mohli opět v jeho automobilce bitcoiny používat, ale pouze ve chvíli, kdy těžba, která spotřebovává velké množství elektrické energie, nebude mít takový dopad na životní prostředí. Že by se těžil bitcoin v dohledné době ekologičtějším způsobem, je však velmi nepravděpodobné. Už jen kvůli tomu, že drtivá většina těžařů operuje v Číně.

Jediný tweet otřásl celým světem kryptoměn. Kurzy rekordně padají

Internet a PC
Foto: Bobby Yip, Reuters

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk.

Na Muskovo rozhodnutí reagoval už minulý týden ve čtvrtek bitcoin prudkým propadem. Ve středu měla ještě jedna virtuální mince hodnotu 57 718 dolarů (1 210 810 Kč), ve čtvrtek se však v jednu chvíli kurz propadl až na 46 294 dolarů (971 160 Kč).

A další velký propad přišel v noci z neděle na pondělí. Neověřený uživatel Twitteru vystupující pod přezdívkou Mr. Whale totiž uvedl: „Majitelé bitcoinů se budou v následujícím čtvrtletí fackovat, když zjistí, že Tesla prodala zbytek svých bitcoinů. Elona Muska bych z toho ale nevinil.“

Kryptoměny přehledně: Na jakém principu fungují a co má vliv na cenu bitcoinu

Internet a PC

Stačilo jedno slovo

Na to překvapivě zareagoval samotný Musk lakonickou zprávou „vskutku“. Ze souhlasné odpovědi však není patrné, zda jeden z nejbohatších lidí na světě reagoval na prodej bitcoinů, či na problematiku nenávisti. Přesto to způsobilo na trhu paniku a vlivem prodejů kurz začal opět klesat.

Ještě v neděli se tak jedna virtuální mince nabízela za 49 605 dolarů (1 040 640 Kč), v pondělí však kurz klesl v jednu chvíli až na 42 212 dolarů (885 050 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám