Hlavní obsah

Musk to s bitcoiny myslí vážně, lidé za ně mohou kupovat elektromobily Tesla

Novinky, rim

Není žádným tajemstvím, že Elon Musk považuje bitcoiny za platidlo budoucnosti. I proto od tohoto týdne zavedl ve své automobilce Tesla možnost nakupovat elektromobily právě za tuto kryptoměnu. Musk o tom informoval na Twitteru.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Šéf Tesly Motors Elon Musk.

Článek

V současnosti jsou bitcoiny pro nákup elektromobilů akceptovány pouze v USA. Musk se nicméně nechal slyšet, že ještě letos bude takový nákup možný i v zemích mimo USA.

Automobilka Tesla se v únoru stala velkým hráčem na trhu s kryptoměnami, když nakoupila právě tuto kryptoměnu za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Na to prakticky okamžitě reagoval kurz růstem o více než 10 000 dolarů (221 940 Kč) během jediného dne.

Aktuálně se jedna virtuální mince obchoduje za částky okolo 55 000 dolarů, což odpovídá 1,2 milionu korun.

Musk se zároveň nechal slyšet, že jeho automobilka nemá v plánu převádět kryptoměny zpět na reálné peníze – v tomto případě americké dolary. „Má to záporný úrok, jen hlupák by se neohlédl jinde,“ pochvaloval si rostoucí kurzy kryptoměn majitel Tesly.

Bitcoin přijímá jako platidlo celá řada obchodníků. Tesla je nicméně první automobilkou, která se k podpoře kryptoměn touto cestou odhodlala. Chystají se navíc i další, bitcoin jako platební prostředek nevyloučila automobilka General Motors.

První velká americká banka umožní investice do bitcoinů

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám