Hlavní obsah

Zájem o ethereum roste. Kryptoměny jsou v Česku miliardový byznys

Novinky, rim

Investice do kryptoměn dosahují v Česku jen v letošním roce miliardových cifer, od ledna do dubna se uskutečnily podle burzy bitstock.com obchody za 2,9 miliardy korun. To je v meziročním porovnání trojnásobek. Hlavním tahounem zůstal bitcoin, nicméně velmi rostly také investice do etherea.

Článek

„Bitcoin je pro tuzemské investory stále přitažlivý, i když jeho cena už se některým může zdát příliš vysoká, a proto se obraceli k alternativám. Jednou z nich je právě ethereum, které je navíc založené na modernějším blockchainu,“ říká ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Faktem také je, že od začátku roku ethereum posílilo daleko více než bitcoin. Ten na začátku roku překonal hranici 30 000 dolarů (631 170 Kč), v minulém měsíci však byl stanoven nový rekord 64 829 dolarů (1 363 940 Kč). Kurz tedy vzrostl dvojnásobně.

Ethereum pokořilo hranici 4000 dolarů, posílil také bitcoin

Internet a PC

Aktuálně se bitcoin obchoduje za 55 519 dolarů, což odpovídá 1 167 560 Kč.

Ethereum se na začátku roku obchodovalo za 741 dolarů (15 580 Kč), tento týden však byl stanoven nový rekord 4213 dolarů (88 560 Kč). Kurz tedy za prvních pět měsíců letošního roku posílil o více než 500 procent.

Ethereum tedy roste daleko rychleji než bitcoin, byť ten v absolutních číslech samozřejmě vede.

Investoři stále přibývají

„Zájmu o kryptoměny nahrává velké množství volných peněz i příchod stále nových investorů. U bitcoinu i etherea letos ještě dojde k překonání dosavadních maximálních hodnot. Nezabrání tomu ani snahy některých zemí, jako je Turecko nebo Indie, o omezení obchodování s kryptoměnami,“ podotkl Stránský.

Doplnil, že miliardový byznys představuje obchod s kryptoměnami i u našich východních sousedů. „Na Slovensku byl objem obchodu s digitálním zlatem v porovnání s Českem zhruba třetinový a v lednu až dubnu přesahoval jednu miliardu Kč,“ uzavřel Stránský.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám