Hlavní obsah

Jediný tweet otřásl celým světem kryptoměn. Kurzy rekordně padají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoká volatilita, tedy míra kolísání hodnoty, není u kryptoměn ničím novým. Nestává se ale tak často, aby jediný tweet znehodnotil prakticky celý trh s kryptoměnami o desítky procent. Přesně to se ale v noci ze středy na čtvrtek stalo.

Článek

Stačilo, aby šéf automobilky Tesla oznámil, že lidé už nebudou moci kupovat elektromobily za bitcoiny. Odůvodnil to příliš neekologickou těžbou této kryptoměny a souvisejícími dopady na životní prostředí.

Přestože se jeho slova týkala pouze bitcoinu, prakticky okamžitě začaly ztrácet i další kryptoměny. Například ethereum, které je považováno za druhou nejznámější kryptoměnu, několik posledních měsíců posilovalo.

Musk zařadil zpátečku, Tesla už nepřijímá bitcoiny

AutoMoto

Kryptoměny přehledně: Na jakém principu fungují a co má vliv na cenu bitcoinu

Internet a PC

Ještě ve středu se tak jedna virtuální mince etherea obchodovala za 4364 dolarů (92 320 Kč), což se blíží absolutnímu rekordu. Ve čtvrtek však již hodnota byla v jeden moment pouze 3546 dolarů (75 010 Kč).

Některé kryptoměny jsou na tom dokonce ještě hůře, u nich je propad klidně i více než 20 %. Řeč je například o EOS, dogecoinu, siacoinu či loopringu. I ostatní nabízené kryptoměny ale oslabovaly po tweetu Muska o více než 10 %.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Růst vykázaly podle burzy Coindesk pouze tři kryptoměny, a to nano, aave a cardano. Jejich kurz se ale s hodnotou bitcoinu či etherea měřit nemůže.

Výrazný propad má za sebou pochopitelně také bitcoin. Ve středu měla ještě jedna virtuální mince hodnotu 57 718 dolarů (1 221 830 Kč), ve čtvrtek se však v jednu chvíli kurz propadl až na 46 294 dolarů (980 000 Kč).

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám