Hlavní obsah

TOP 09 vsadila jednoznačně na Tuleju. Ministrem se má stát v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace má být ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja (TOP 09). V úterý se na něm shodlo vedení strany i výkonný výbor. Jmenován do funkce, v níž oficiálně nahradí končící Helenu Langšádlovou, by měl být v pondělí 6. května.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja.

Článek

„Je těžké vypíchnout něco málo z jeho dosavadního bohatého životopisu. Pan docent, milý kolega, má velké a bohaté zkušenosti z akademické sféry, manažerské dovednosti prokázal při řízení univerzity. Má nezpochybnitelnou ekonomickou erudici, TOP 09 vždy, od počátku, dbala na to, abychom byli fiskálně odpovědní, abychom dbali na naši hospodářskou politiku, a v tomto získáváme obrovskou posilu do vládního týmu,“ představila kandidáta šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Očekává, že kromě dokončení rozpracovaných projektů přiblíží vědu veřejnosti, což bylo vytknuto jako nedostatečné končící Langšádlové. „Budeme se snažit využít toho, že ve vědě a výzkumu se toho hodně děje, chystá a realizuje. Věda a výzkum jsou nesmírně důležité,“ přiblížila Pekarová Adamová jedno z hlavních očekávání od Tuleji.

Jeho nominaci v úterý „jednoznačně“ schválilo předsednictvo TOP 09 a výkonný výbor. Pekarová Adamová o tom již informovala premiéra Petra Fialu (ODS) i prezidenta Petra Pavla. Do funkce ministra by měl být Tuleja jmenován v pondělí 6. května. Prezident je připraven ho jmenovat ještě ten den, řekl po schůzce s prezidentem vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Předtím se Tuleja setká ještě s Fialou na schůzce k prioritám. Předseda vlády již uvedl, že se s nominantem zná z akademické sféry a předpokládá, že bude posilou vládního týmu.

Preference TOP 09 jsou bídné. Nástupce Langšádlové musí být hvězda, míní politologové

Domácí

„Jsou před novým ministrem důležité úkoly, jako je připravení zákona o podpoře výzkumu, pokračování v trendu efektivnějšího transferu znalostí. To jsou věci, na kterých je potřeba rychle pracovat dále. Úkolů pro nového ministra bude hodně,“ řekl v úterý Fiala.

Tuleja chce evoluci

Tuleja považuje převzetí ministerstva pro vědu, výzkum a inovace, které doposud vedla Helena Langšádlová (TOP 09), za výzvu.

„Nechci dělat revoluci, ale evoluci. Chci dotáhnout věci, které ministryně Langšádlová nastartovala, udělala dost práce a přede mnou je to dotáhnout,“ řekl Tuleja.

Jeho vizí bude posunout Česko dál v mezinárodním srovnání v oblasti technologií a inovací, byť uznal, že 1,5 roku, kolik zbývá do parlamentních voleb v roce 2025, je krátká doba.

Kromě dotažení již rozpracovaných projektů jeho předchůdkyní si jako priority stanovil vyjednání vyššího rozpočtu pro vědu a výzkum či pomoc mladým vědcům, protože podle něj jsou budoucností národa.

„Spousta mladých vědců má problém vyjet do zahraničí, protože musí část cesty financovat ze svých zdrojů, a tady vidím, že bychom měli těmto vědcům pomoci,“ přiblížil Tuleja.

Langšádlová oznámila svou rezignaci na v tomto volebním období nově vytvořený post ministryně pro vědu, výzkum a inovace ve čtvrtek. Učinila tak po týdnech spekulací, že by mohla ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS) skončit. Patřila k méně viditelným ministrům kabinetu, za což čelila v poslední době kritice od části spolustraníků. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové málo prodávala veřejnosti svou práci.

Pekarová ke konci Langšádlové: Více se věnovala obsahové práci než její prezentaci navenek

Domácí

Výběr článků

Načítám