Hlavní obsah

Trh s mobily se propadá, Apple přesto výrobu iPhonů 15 nesníží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje chytrých telefonů klesají již více než dva roky, platí to pochopitelně i v případě iPhonů. Společnost Apple se přesto rozhodla vyrobit v letošním roce stejné množství smartphonů jako o rok dříve. Zástupci společnosti totiž věří, že poptávku zvýší chystané iPhony 15. Upozornila na to agentura Bloomberg.

Co umí chytré telefony iPhone 14 Pro a 14 Pro MaxVideo: Apple

 
Článek

Celosvětový prodej smartphonů se podle údajů analytické společnosti Counterpoint Research ve druhém čtvrtletí tohoto roku snížil o osm procent, což je osmé po sobě jdoucí čtvrtletí s poklesem prodeje.

Prodej Applu nicméně ve druhém čtvrtletí klesl pouze o dvě procenta, díky čemuž se jeho tržní podíl zvýšil na 17 procent z původních 13 procent před rokem. Jedničkou na trhu je Samsung s 22% podílem, Applu patří druhá příčka. Třetí je Xiaomi s 12 %.

iPhony a iPady se naučí replikovat lidský hlas. Novinek se chystá více

Software

Dopady na miliony pracovních míst

Navzdory klesající poptávce ale Apple požádal podle zdrojů Bloombergu své dodavatele, aby letos počítali s podobným objemem výroby jako loni. Americký podnik bude chtít vyrobit 85 milionů iPhonů 15.

Apple tedy plánuje udržet výrobu na stabilní úrovni navzdory současným otřesům v globální ekonomice a očekávanému poklesu na trhu. Analytici totiž předpokládají, že trh bude ještě klesat.

Výrobní plány Applu jsou pečlivě sledovány kvůli jejich rozsáhlým dopadům na tisíce dodavatelů a miliony pracovních míst ve Spojených státech, Číně a dalších zemích, doplnila agentura Bloomberg.

Foto: archív výrobce

Chytré telefony iPhone 14 Pro a 14 Pro Max

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 14 a 14 PlusVideo: archív výrobce

Nové iPhony budou na podzim

Apple zatím ale příchod iPhonů 15 ani oficiálně nepotvrdil, nová generace jablečných smartphonů se má ukázat až během podzimu. Vloni ukázal Apple hned čtyři iPhony 14.

O iPhonech 15 se toho zatím příliš neví, byť na sítích se již začínají množit nejrůznější spekulace. Očekává se, že patnáctky přijdou s USB-C konektorem. Apple se tak bude snažit vyhovět nařízení EU, podle kterého od roku 2024 musí všechny nové smartphony využívat výhradně toto rozhraní.

U svých smartphonů doposud americký podnik sázel na vlastní rozhraní zvané lightning.

Foto: Profimedia.cz

Různé standardy konektorů: Zleva lightning, USB-C a microUSB

EU varovala Apple kvůli iPhonům 15. Hrozí zákazem prodeje

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Apple oblékl iPhony 14 do nové barvy

Společnost Apple v úterý večer ukázala novou barevnou variantu iPhonů 14 a 14 Plus. Žluté provedení budou mít obchodníci skladem již příští týden,...

Výběr článků

Načítám