Hlavní obsah

Nejhorší výsledky za deset let. Zájem o chytré telefony letos vázne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o smartphony v prvních dvou čtvrtletích letošního roku nebyl kdovíjak valný. A podle analytiků bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by se situace v nadcházejících měsících zlepšila. Výzkumná společnost Counterpoint Research tak odhaduje, že odbyt chytrých telefonů bude v letošním roce nejnižší za poledních deset let.

Samsung Galaxy Z Fold5 naživoVideo: Novinky

 
Článek

Za celý rok se očekává pokles celosvětových dodávek chytrých telefonů o šest procent na 1,15 miliardy zařízení. Výsledky nebyly v celé poslední dekádě horší.

Podle analytické zprávy, kterou citoval server CNBC, je jednou z hlavních překážek růstu situace v Asii. Nepříznivé podmínky na tomto kontinentu brzdí ekonomické oživení, které se na začátku roku očekávalo zejména v Číně.

Trh s mobily se propadá, Apple přesto výrobu iPhonů 15 nesníží

Mobil

Čínská ekonomika ale letos prožívá zpomalení a zatím ani zdaleka nesplňuje očekávání ohledně rychlého oživení. Právě kvůli tomu se místní spotřebitelé drží zpátky při svých výdajích.

„V době největšího rozmachu se ročně v Číně prodalo průměrně 450 milionů chytrých telefonů. V současnosti toto číslo činí zhruba 270 milionů ročně,“ konstatoval Karn Chauhan, analytik Counterpoint Research.

Oživení prodeje zpomaluje také Severní Amerika. Slabá poptávka v první polovině roku nasvědčuje tomu, že celkový roční prodej na tomto trhu může poklesnout o více než deset procent.

Jedničkou je Samsung

Celosvětový prodej smartphonů se podle údajů analytické společnosti Counterpoint Research ve druhém čtvrtletí tohoto roku snížil o osm procent, což je osmé po sobě jdoucí čtvrtletí s poklesem prodeje.

Jedničkou na trhu je Samsung s 22% podílem, Applu patří druhá příčka se 17 %. Třetí je pak Xiaomi s 12 %.

Očekává se, že Samsung by mohl poptávku v nadcházejících měsících podpořit novými smartphony s ohebným displejem, které se začaly tento měsíc prodávat. Řeč je o modelech Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5. Ceny prvního zmiňovaného modelu podle Zboží.cz startují na 28 490 Kč. Větší bratříček, který zastane i funkci tabletu, se pak nabízí od 44 990 Kč.

Na podzim by pak měla novou generaci iPhonů představit společnost Apple, což poptávku jistě také podpoří.

Samsung Galaxy Z Flip5 naživoVideo: Novinky

Patřily k tomu nejlepšímu, teď se skládačky od Samsungu vyprodávají za zlomek ceny

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám