Hlavní obsah

MWC 2024: Huawei se ukázal v plné síle. Sankcím navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Počítače, chytré telefony, nositelná elektronika a mnoho dalšího. Čínská společnost Huawei na veletrhu MWC 2024, který se tento týden koná ve španělské Barceloně, jasně ukázala, jak silnou pozici na trhu má. A to navzdory sankcím USA. Huawei měl na výstavišti tolik novinek, že zabral jeden celý pavilon.

Pavilon společnosti Huawei na veletrhu MWC 2024Video: Miloslav Fišer, Novinky

 
Článek

(od našeho zpravodaje)

Podobné masové akce, jako je veletrh MWC 2024, mají jedno společné. Zpravidla se v omezeném prostoru bojuje o každý metr. Větší společnosti sice mají velkorysé stánky, ale menší podniky se zpravidla musí smířit s malými kukaněmi, do kterých se toho kromě stolku a dvou židlí již moc nevejde.

Přesto Huawei přivezl do Barcelony tolik novinek a produktů, že s nimi zabral jeden celý pavilon. Na výstavišti Fira Gran Via jich přitom bylo dohromady jen osm, ten první patřil úplně celý čínskému výrobci.

Kromě nových produktů měl Huawei na své části výstavy i bohaté dekorace – například modely zalesněných hor s pobíhajícími pandami. U každého stolku nechyběly odpovědní pracovníci, kteří pohotově reagovali na všechny zvídavé dotazy. Šlo zkrátka o monstrózní akci.

MWC 2024: Vypadají jako náušnice, jsou to ale bezdrátová sluchátka

Mobil

MWC 2024: Mobilní svět jim už nestačí. První elektromobil od Xiaomi zamířil do Evropy

Internet a PC
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Většina výrobců bojovala o každý metr, Huawei přesto dekoracemi nešetřil.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Huawei se svou výstavou zabral celý pavilon.

Starlink zůstal venku

Pro lepší představu o tom, jak moc velkou plochu Huawei na MWC 2024 zabíral, přidáváme kromě úvodního videa ještě porovnání s expozicí společnosti Starlink, která patří jednomu z nejbohatších lidí planety Elonu Muskovi. Ta byla umístěna ve venkovních prostorách a byla velmi skromná – taktně řečeno…

Pro Huawei byl ale veletrh MWC 2024 daleko důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Barcelonský veletrh totiž neslouží pouze jako místo, kde se prezentují nové produkty, ale také především dohadují nové obchody mezi jednotlivými společnostmi.

Čínský podnik se přitom snaží zaujmout například i v telekomunikačním sektoru, kde představuje levnou alternativu při budování nových sítí. A patrně není potřeba zdůrazňovat, že na MWC 2024 byli přítomni prakticky všichni klíčoví hráči z řad operátorů.

Huawei přitom již pátým rokem čelí americkým sankcím, které značně omezují jeho podnikání. Navazování nových kontraktů mimo Asii je tak pro tento podnik klíčové.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Expozice společnosti Starlink na veletrhu MWC 2024

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Starlink má pouze skromný stánek.

Pod tíhou sankcí

Spojené státy v roce 2019 oznámily, že Huawei představuje bezpečnostní riziko, a zařadily ho na seznam firem, kterým znemožňují přístup k důležitým technologiím amerického původu. To nepříznivě dolehlo na podnikání firmy, protože jí to zablokovalo obchodování s americkými firmami a odřízlo přístup k americkým čipům a technologiím.

Rozhodnutí USA zničilo kdysi dominantní podnikání firmy v oblasti mobilních telefonů. Kvůli sankcím byla firma nucena nabízet své telefony s osekanou verzí operačního systému Android.

S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google. Nefungovaly tak například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play.

Huawei se sice snažil a všechny aplikace nahrazoval alternativami prostřednictvím vlastního obchodu AppGallery, nakonec se ale odhodlal k vývoji vlastního operačního systému Harmony OS, který představuje konkurenci pro Android.

Huawei obvinění, že představuje bezpečnostní riziko, odmítá a trvá na tom, že pro čínskou vládu nešpehuje. Společnost se od uvalení sankcí zaměřila na pomoc firmám, továrnám a dolům při digitalizaci. Patří také mezi největší světové investory do výzkumu a vývoje, loni investovala přibližně čtvrtinu svých celkových tržeb.

MWC 2024: Létající taxíky mají zatočit s kolonami

Internet a PC

MWC 2024: Jízdní kolo vyzbrojili umělou inteligencí a 5G

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám