Hlavní obsah

MWC 2024: Mobilní svět jim už nestačí. První elektromobil od Xiaomi zamířil do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Čínská společnost Xiaomi přivezla do španělské Barcelony, kde právě probíhá největší mobilní veletrh MWC 2024, zajímavé smartphony i tablety. Patrně největší pozornost ale budil nový elektromobil Xiaomi SU7. Jde o prvotinu od tohoto výrobce, kterou jsme si mohli vůbec poprvé prohlédnout naživo.

Elektromobil Xiaomi SU7 na veletrhu MWC 2024Video: Miloslav Fišer, Novinky

 
Článek

(od našeho zpravodaje)

Xiaomi se netají tím, že se chce stát jednou z předních světových automobilek. To koneckonců zástupci společnosti prohlásili již krátce před koncem loňského roku, kdy poprvé světu svůj nový elektromobil ukázali.

Poprvé naživo si ale Xiaomi SU7 mohli Evropané prohlédnout právě až na veletrhu MWC 2024, byť kvůli velkému množství návštěvníků jej bylo možné obdivovat pouze zvenčí.

V Barceloně navíc zástupci čínského technologického gigantu představili koncept inteligentního ekosystému „Člověk x Auto x Domov“. Tím vlastně dali jasně najevo, proč se vrhli do neprobádaného automobilového průmyslu.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Elektromobil Xiaomi SU7

MWC 2024: Xiaomi láká na špičkový fotomobil. A levnějšího bratříčka

Mobil

Hranice technologií se smazávají

Podle nich jsou totiž technologie tak daleko, že se hranice smazávají. Auta jsou pojízdné počítače, naše domovy opanovává hromada chytrých prvků a středobodem toho všeho je pochopitelně člověk. Chytrá elektronika má totiž lidem především usnadnit jejich každodenní rutinu a zároveň jim dát větší kontrolu nad jejich počínáním.

A nedílným prvkem celého ekosystému je právě automobil. „Ve společnosti Xiaomi budou technologie vždy zaměřené na člověka. Naše inovace jsou navrhovány především na základě potřeb našich uživatelů. ‚Člověk x Auto x Domov‘ ztělesňuje tento náš závazek poskytovat komplexní, lépe propojené zážitky,“ prohlásil v Barceloně Daniel Desjarlais, ředitel komunikace Xiaomi International.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Elektromobil Xiaomi SU7

„Integrací lidí, automobilů a domácností chceme vytvořit komplexní propojení, které přesahuje vše, co je dnes k dispozici,“ doplnil Desjarlais, když návštěvníky veletrhu MWC 2024 vybízel, aby si všechny novinky prohlédli.

Ještě v minulém roce – bezprostředně po premiéře – to vypadalo, že na evropský trh Xiaomi SU7 nedorazí. Prezentace na barcelonském veletrhu ale dává tušit, že výrobce nakonec novinku doveze i na náš kontinent, byť to zatím zástupci společnosti oficiálně nepotvrdili.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Elektromobil Xiaomi SU7

Přes 600 koní pod kapotou

Naživo nicméně Xiaomi SU7 vypadá velmi moderním a sportovním dojmem, především ve vystavované nebesky modré barvě krásně vynikly všechny jeho křivky. Je patrné, že Xiaomi si dalo velmi záležet i na kvalitě zpracování, alespoň co jsme zatím mohli hodnotit při pohledu zvenčí. Na detailnější hodnocení si ale budeme muset počkat.

Základní model je vybaven jedním elektromotorem, který pohání pouze zadní kola. Vůz nabídne maximální výkon 299 koní a 400 Nm točivého momentu, zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne za 5,28 sekundy a jeho maximální rychlost je 210 km/h. Společnost ovšem zdůrazňuje i schopnost zastavit ze 100 km/h na vzdálenost 35,5 metru.

Verze SU7 Max nabídne dvojici elektromotorů a pohon všech kol, nejvyšší výkon 673 koní a 838 Nm točivého momentu. Zrychlení z 0 na 100 km/h tak slibuje za 2,78 sekundy a maximální rychlost dosahuje až 265 km/h. K zastavení z rychlosti 100 km/h pak bude potřebovat 33,3 metru.

Více se o novém elektromobilu od Xiaomi dozvíte v našem dřívějším článku:

Xiaomi představuje svůj první elektromobil, slibuje dojezd až 800 km

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám