Hlavní obsah

MWC 2024: Jízdní kolo vyzbrojili umělou inteligencí a 5G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno se dá vylepšit na jízdním kole? Překvapivě mnoho, jak ukázala společnost Orbic na veletrhu MWC 2024, který právě probíhá ve španělské Barceloně. Její elektrokolo dostalo 5G konektivitu, a dokonce i systém umělé inteligence (AI). V praxi je to daleko užitečnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Orbic 5G e-Bike

Článek

(od našeho zpravodaje)

Když se poprvé podíváte na nové elektrokolo od společnosti Orbic, které je mimochodem podle výrobce prvním na světě s podporou 5G sítí, příliš odlišností od ostatních modelů na trhu patrně nenajdete.

Pořád jde totiž v první řadě o jízdní kolo se dvěma ráfky, sedlem a řídítky, na kterém budete muset šlapat. Při bližším ohledání si ale všimnete velké sedmipalcové obrazovky na řídítkách, ve které se ukrývá malý počítač s operačním systémem Android. Kolo toho totiž umí daleko více, než by člověk čekal.

MWC 2024: Létající taxíky mají zatočit s kolonami

Internet a PC
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Orbic 5G e-Bike

Hlídá bezpečí jezdce

Je vybaveno technologií AI, která díky systému tří kamer dovede vyhodnotit kolize, aby v případě potřeby přivolala pomoc. Právě proto je kolo vybaveno 5G konektivitou, aby mohlo být ve spojení s okolním světem.

Zároveň celý systém aktivně monitoruje zadní okolí elektrokola, díky čemuž jezdce dopředu upozorní na blížící se auto či jiné nebezpečí. Výrobce tvrdí, že Orbic e-Bike zakládá „novou éru v chytré dopravě s důrazem na udržitelnost životního prostředí“.

„Integrací 5G konektivity a technologie AI se snažíme předefinovat zážitek z jízdy, učinit jej bezpečnější, propojenější a šetrnější k životnímu prostředí, ať už v ulicích města, v předměstských čtvrtích nebo v náročném terénu na horských stezkách. 5G e-Bike představuje významný skok vpřed v oblasti elektronické mobility,“ prohlásil Mike Narula, šéf společnosti Orbic.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Orbic 5G e-Bike

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Orbic 5G e-Bike

Až 45 km/h

Vzadu bezpečnost jezdce monitoruje jen dvoumegapixelová kamera, vepředu jsou pak další dvě. Přímo na sedmipalcovém tabletu se nachází jedna s rozlišením 8 megapixelů, která slouží pro videohovory. Na cestu před kolem pak směřuje širokoúhlý 64megapixelový fotoaparát, prostřednictvím něhož si můžete jízdu dokonce i natáčet či rovnou streamovat na sociální sítě.

5G e-Bike může v běžném provozu dosáhnout rychlosti až 45 km/h. Informace o baterii a dojezdu ale přímo na výstavišti v Barceloně nechtěli zástupci společnosti komentovat, protože jde stále ještě o prototyp a v sériové výrobě se může nakonec použít úplně jiný akumulátor. Počítá se však s tím, že podporováno bude rychlé nabíjení.

S prodejem se počítá ještě během letošního roku, na výběr bude mezi dámskou a pánskou variantou. Na bližší informace o přesné dostupnosti a ceně si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Orbic 5G e-Bike

MWC 2024: Mobilní svět jim už nestačí. První elektromobil od Xiaomi zamířil do Evropy

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám