Hlavní obsah

MWC 2024: Galaxy Ring naživo, Samsung míří do miliardového byznysu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Samsung se chystá uvést na trh zcela nový produkt jménem Galaxy Ring. S tímto chytrým prstenem se jihokorejský elektronický gigant chystá vtrhnout na trh, kde zatím hrály první housle spíše menší společnosti. Samsung si tak bude moci ukousnout pořádný kus z miliardového byznysu. Poprvé si lidé mohli prohlédnout prsten naživo na veletrhu MWC 2024 ve španělské Barceloně.

Samsung Galaxy Ring na veletrhu MWC 2024 v BarceloněVideo: Reuters

 
Článek

(od našeho zpravodaje)

Samsung ukázal Galaxy Ring již v polovině ledna, tehdy však pouze na videu. Šlo o třešničku na dortu, kterou zakončil premiéru chytrých telefonů z rodiny Galaxy S24 v americkém San José, a Novinky.cz byly u toho.

Poprvé naživo ukazuje Samsung nové zařízení z kategorie nositelné elektroniky až nyní, na právě probíhajícím veletrhu MWC 2024. Jedním dechem se ale sluší doplnit, že Galaxy Ring je ještě ve vývoji. Na prst jsme si tedy na výstavišti novinku navléknout nemohli, jihokorejský elektronický gigant ji ukazoval pouze za skleněnou vitrínou.

Lednová premiéra chytrého prstenu Samsung Galaxy Ring na velké tiskovce v americkém San JoséVideo: Samsung

Samsung překvapivě ukázal úplně nový chytrý prsten

Hardware

Detailů je zatím málo

Zatímco v lednu neřekli zástupci společnosti o novém prstenu vůbec nic, v Barceloně již byli sdílnější. Prsten by měl mezi vynikat dlouhou výdrží, velmi přesnými senzory a špičkovými snímači. Ty budou schopné monitorovat srdeční tep a spánkové fáze. S telefonem bude prsten komunikovat bezdrátově prostřednictvím standardu Bluetooth.

Konkrétněji však hardwarové parametry zástupci Samsungu na výstavišti komentovat nechtěli. Důvod je prostý – tím, že jde stále ještě o předprodukční vzorek, mohou se parametry přístroje změnit. Platí to pochopitelně pro kapacitu zabudovaného akumulátoru i použité senzory.

Zástupci jihokorejského elektronického gigantu nicméně zdůraznili, že cílem prstenu není nahradit funkce chytrých hodinek, ale spíše je doplnit. Zatímco chytré hodinky většina z nás nenosí neustále, v případě prstenů je situace jiná – už jen díky tomu, že vydrží pracovat na jedno nabití klidně i celý týden, nosí je lidé pořád.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Samsung Galaxy Ring na velké tiskovce v americkém San José

Chytré prsteny dovedou zpravidla monitorovat základní zdravotní funkce a zároveň i sportovní aktivity podobně jako chytré hodinky. Jsou ale kompaktnější a snadněji se nosí. Lze očekávat, že totéž bude umět také novinka od Samsungu.

„Společnost Samsung se zaměřuje na to, aby umožnila co nejvíce lidem spravovat své zdraví přímo z pohodlí domova,“ uvedl pro Novinky mluvčí české pobočky Samsungu David Sahula.

„Jádrem toho je konsolidace přesnějších a konzistentnějších dat shromážděných za co nejdelší možnou dobu. To je důvod, proč Samsung rozšiřuje své portfolio nositelných zařízení o Galaxy Ring,“ dodal.

Otazník zatím zůstává nad tím, kdy přesně se Galaxy Ring začne prodávat a kolik bude stát. Lze očekávat, že plnohodnotná premiéra by se mohla uskutečnit letos v létě, kdy by měla být odhalena také další generace skládacích mobilů s ohebným displejem Galaxy Z Fold a Galaxy Z Flip. To však zatím zástupci jihokorejského elektronického gigantu nepotvrdili.

Trh čeká raketový růst

Podle zatím poslední zprávy společnosti DataHorizzon Research dosáhl v roce 2022 celý trh s chytrými prsteny hodnoty 147,1 milionu USD, což odpovídá 3,4 miliardy korun. Toto číslo nemusí působit nijak zajímavě, pokud si neuvědomíme, že jedinými hráči na trhu jsou nyní malé a nepříliš známé společnosti – trh je tedy značně omezený.

Právě Samsung by to ale mohl se svým prstenem změnit. Lze očekávat, že další velcí hráči budou následovat. Analytici z DataHorizzon Research proto předpověděli, že do roku 2032 by se měl celý trh s chytrými prsteny zvětšit až na 1 405,1 milionu USD (32,9 miliardy korun). Počítají přitom s tím, že každý rok se hodnota trhu zvýší o více než 25 %.

Jedním z největších hráčů na trhu je v současnosti finská společnost Oura, její model Oura Ring Heritage se nabízí za 299 USD (7010 Kč). Případní zájemci ale musí počítat s tím, že se neobjedou bez předplatného cloudových služeb. Bez nich totiž nebudou mít přístup k naměřeným údajům, každý měsíc vyjde na šest dolarů (140 Kč).

Změnit tento zažitý koncept se snaží RingConn Smart Ring, který se nabízí za 279 USD (6540 Kč). Společnost RingConn si totiž neúčtuje navíc vůbec nic. Tento prsten jsme minulý měsíc vyzkoušeli na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas.

RingConn Smart Ring na veletrhu CES 2024Video: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Oura Ring Heritage

Chytré prsteny představují miliardový byznys

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám