Hlavní obsah

MWC 2024: Číňané ukázali špičkový tablet, půjde po krku iPadu Pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Trh s počítačovými tablety ovládá neohroženě společnost Apple. Tedy alespoň zatím. Čínská společnost Xiaomi totiž ukázala na veletrhu MWC 2024 ve španělské Barceloně svůj nový tablet Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, který je zatím asi nejvážnější konkurencí pro iPad Pro od Applu. Díky špičkovému výkonu zastane i funkce laptopu.

Představení tabletu Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 Video: archiv výrobce

 
Článek

Společnost Xiaomi ukázala v Barceloně už novou sérii prémiových smartphonů s číslovkou 14 v názvu a Novinky.cz byly u toho. Zajímavých novinek této značky bylo ale na MWC 2024 k vidění daleko více, což platí také o novém tabletu.

Čínský výrobce se netají tím, že Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 cílí na náročné uživatele. Novinka tak staví na výkonné 4nm mobilní platformě Snapdragon 8 Gen 2, díky které by pod taktovkou operačního systému Android a grafické nadstavby HyperOS měla nabídnout svižné pracovní tempo. Osmijádrový čip zvládne pracovní tempo až 3,19 GHz.

K mání budou kombinace pamětí 8+256 GB a 12+512 GB, přičemž první číslovka vždy udává velikost operační paměti a druhá kapacitu úložiště.

MWC 2024: Xiaomi láká na špičkový fotomobil. A levnějšího bratříčka

Mobil
Foto: archív výrobce

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4

Displej s vysokým rozlišením

Velkým lákadlem má být také použitý 12,4palcový displej s poměrem stran 3:2. Ten totiž nabídne velmi jemný obraz, rozlišení činí 3048 × 2032 obrazových bodů, tedy působivých 294 pixelů na palec (PPI).

Tablet je vybaven robustní baterií s kapacitou 10000 mAh, kterou doplňuje ultra rychlé 120W nabíjení HyperCharge.

Výrobce se zaměřil také na multimediální výbavu, Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 tak disponuje hned šesti reproduktory. I když to není u tabletů příliš obvyklé, vysoké kvality dosahují také použité fotoaparáty. Vzadu nalezneme dvojitou optiku, jejímž základem je 50megapixelový senzor s objektivem, který se chlubí světelností f/1.8. Dobrých výsledků by tak měl dosahovat i při horších světelných podmínkách.

Pro úplnost dodejme, že prostřednictvím kamery na zadní straně je možné natáčet také videa, a to až v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Přední kamera, která má rozlišení 32 MPx a světelnost f/2.2, zvládá natáčet videa v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu.

Foto: archív výrobce

Vzadu se nachází dvojitá optika

Foto: archív výrobce

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4

Šikovné příslušenství

Nový tablet má díky solidnímu výkonu ambice konkurovat i notebookům, což je zásluha speciálního krytu Xiaomi Pad 6S Pro Touchpad Keyboard. Ten dotykovou obrazovku doplní o klávesnici a také o touchpad, což je u Xiaomi novinka. V praxi ale díky tomu můžete s tímto tabletem pracovat jako se skutečným laptopem.

Vhod může přijít také pero Xiaomi Focus Pen, které se může pochlubit 8192 úrovněmi citlivosti na tlak a vzorkovací frekvencí 240 Hz. Snadno s ním lze tedy na dotykové obrazovce kreslit i psát. Pero i obal s klávesnicí se ale budou prodávat samostatně.

Výrobce zatím neprozradil, kdy a za jakou cenu dorazí Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 na pulty obchodů. Na bližší informace si tak budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Focus Pen

Foto: archív výrobce

Touchpad Keyboard pro Xiaomi Pad 6S Pro

MWC 2024: Konkurenci pro Vision Pro nabízejí za zlomek ceny. Apple je ale mnohem dále

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám